З порожньою кишенею: як МАУ ставить експерименти над пасажирами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З порожньою кишенею: як МАУ ставить експерименти над пасажирами

Фондовий ринок
6008
Авіакомпанія “Міжнародні авіалінії України” переймає практику лоукостерів. З лютого перевізник почав продавати квитки, які не передбачають безкоштовного провезення багажу. Такі квитки дешевше інших. Однак не всі згодні з законністю цього кроку.
Купив не купив, а поторгуватися можна
З 1 лютого поточного року лідер українського авіаринку – авіакомпанія МАУ – почала продавати квитки на деякі свої рейси без включеного до квиток безкоштовного багажу. У перевізника це називають експериментом.
“В якості експерименту авіакомпанія пропонує пасажирам додаткові тарифи на перельоти прямими міжнародними рейсами між Києвом та Вільнюсом, а також Києвом, Харковом, Львовом, Дніпропетровськом, Одесою і Тель-Авівом. Дані тарифи передбачають придбання квитка за зниженою ціною за умови перельоту тільки з ручною поклажею”, – повідомила РБК-Україна корпоративний прес-секретар МАУ Євгенія Сацька.
наприклад, якщо летіти в Вільнюс 28 березня і повертатися назад на наступний день, то ціна квитків в обидві сторони з тарифом “тільки ручна поклажа” складе 2932 гривні. Разом з тим квитки за тарифом “економ”, тобто з нормою про безкоштовному перевезенні багажу, обійдеться пасажиру в 3709 гривень. Євгенія Сацька уточнює, що тарифи “тільки ручна поклажа” експериментально введені в доповнення до існуючої тарифної сітки. “Як і раніше, придбати квитки з включеним у вартість зареєстрованим багажем можна на всі рейси МАУ”, – каже вона.
В МАУ кажуть, що у разі якщо пасажир, який оплатив квиток за тарифом “тільки ручна поклажа”, надалі прийме рішення летіти з багажем, перевезення багажу в одну сторону обійдеться в 15 доларів при оплаті не пізніше ніж за 24 години до вильоту. Однак, якщо пасажир змушений буде оплатити перевезення багажу вже в аеропорту при реєстрації, то вартість цієї послуги збільшиться до 25 євро.
З порожньою кишенею: як МАУ ставить експерименти над пасажирами
Фото: квитанція сплати багажного збору в Борисполі, Київ
По всій видимості, в МАУ не зіткнулися з великими труднощами у взаєминах з пасажирами із-за введеного тарифу. За словами Сацької, були поодинокі непорозуміння, пов’язані з налаштуваннями і сумісності різних систем бронювання та реєстрації. “Зараз все працює коректно. З моменту старту експерименту продано 3,1 тис. квитків у Вільнюс, і 11 тис. на напрямках з України в Тель-Авів”, – повідомила вона РБК-Україна.
З порожньою кишенею: як МАУ ставить експерименти над пасажирами
Фото: квитанція про сплату багажного збору у Вільнюсі, Литва
Разом з тим, в МАУ запевнили, що в компанію не зверталися пасажири зі скаргами та вимогами повернути гроші, якщо вони купили квитки без включеного у вартість безкоштовного багажу і змушені були заплатити за його провозку в аеропорту. “Якщо під час реєстрації на рейс непорозуміння виникали, вони вирішувалися оперативно, в робочому порядку”, – зазначила Євгенія Сацька.
В МАУ також розповіли, що експеримент триватиме до кінця жовтня. На питання про те, коли тарифи без безкоштовного багажу будуть доступні по всіх рейсах МАУ, у перевізника поки не готові відповісти. “Буде залежати від аналізу результатів чинного експерименту”, – повідомила корпоративний прес-секретар МАУ.
З порожньою кишенею: як МАУ ставить експерименти над пасажирами
Фото: квиток на рейси авіакомпанії МАУ, в якому зазначені правила оплати і провезення багажу
Переймаючи досвід
Комерційний директор з авіаційної діяльності аеропорту “Харків” Владислав Ільїн оцінив продаж квитків тільки з ручною поклажею дешевше, ніж з багажем, як хороший хід, який використовують багато найбільші авіакомпанії світу.
“Наприклад, одна з найбільших авіакомпаній у світі Delta має у продажу тарифи без багажу. Таким чином, бізнес-пасажири або туристи, які їдуть в поїздку на пару днів і при цьому беруть лише ручну поклажу, зможуть економити”, – пояснив він РБК-Україна.
Досить часто тарифи, які не включають безкоштовну норму провозу багажу, використовуються за кордоном як лоукостерами, так і класичними авіакомпаніями, уточнив експерт авіагалузі Сергій Хижняк. “Авіакомпанії, таким чином, прагнуть диверсифікувати свій продукт, знизити вартість авіаквитка і залучити різні категорії пасажирів. Наприклад, німецька Lufthansa в минулому році повністю переглянула структуру своїх тарифів в економ класі. Тепер у авіакомпанії три групи тарифів: базовий тариф Economy Light, який включає тільки провезення ручної поклажі, Economy Classic передбачає безкоштовну норму провозу багажу і Economy Flex – повний набір послуг”, – розповідає він.
Владислав Ільїн не вважає, що ввівши тариф без багажу, МАУ переймає ознаки лоукостера. “Спочатку тарифи без багажу пропонували тільки лоукости. Але за останні роки всі відмітні ознаки лоукостерів або класичних авіакомпаній так сильно змішалися, що зараз важко сказати, хто з них хто”, – повідомив він, зазначаючи, що коректніше сказати, що МАУ переймає досвід найбільших світових авіакомпаній.
Експерт розповідає, що авіакомпанія, вводячи тарифи без багажу, не економить в глобальному масштабі ні час, ні ресурси. “Перевізник у такому разі заощаджує на пальному, так як він везе меншу вагу. Крім того, авіакомпанія заробляє на тих, хто спочатку купив квиток без багажу, але потім передумав і доплатив за його перевезення”, – повідомив Ільїн.
За його словами, практично у всіх авіакомпаній доплата за багаж вище, ніж у квитку, який відразу включає в себе вартість провозу багажу.
Пишіть скаргу
Партнер юридичної фірми “Анте” Андрій Гук, який спеціалізується на авіаційному право, вважає, що МАУ, продаючи квитки без провезення безкоштовної норми багажу, порушує Правила повітряних перевезень пасажирів і багажу, які були прийняті наказом Міністерства інфраструктури у 2012 році. “За цих правил, пасажир має право на провезення безкоштовно зареєстрованого багажу до 23 кг. тобто, перевізник зобов’язаний встановити норму безкоштовного перевезення зареєстрованого багажу. Без варіантів. Тому тариф перевізника без встановленої норми безкоштовного зареєстрованого багажу незаконний”, – стверджує він.
У Міністерстві інфраструктури повідомили РБК-Україна, що сама поява тарифу без багажу не може бути порушенням чинних правил. “Але, якщо перевізник відмовить пасажиру, який купив за таким тарифом квиток, зареєструвати багаж безкоштовно в межах норми, встановленої наказом Мінінфраструктури, тоді можна буде говорити про порушення. Якщо пасажир вважає, що його права порушено, він може звернутися зі скаргою в авіакомпанію, суд або Державіаслужбу”, – зазначили у відомстві.
На відміну від Мінінфраструктури, в Державіаслужбі не вбачають порушення у введенні МАУ тарифу, що не передбачає безкоштовного провезення багаж. Як повідомили РБК-Україна в Державіаслужбі, відомству відомо про нововведення МАУ щодо перевезення пасажирів, які подорожують без багажу, за тарифами нижчими ніж ті, які передбачають перевезення з безкоштовним багажем.
“Державіаслужба не вважає нововведення авіакомпанії порушенням нормативно-правової бази, оскільки під час бронювання і оформлення квитка пасажир добровільно відмовляється від перевезення багажу, за що отримує від авіакомпанії відповідну знижку”, – йдеться в офіційній відповіді Державіаслужби.
Втім, з цією позицією не згоден Андрій Гук. За його словами, якщо пасажир купив квиток у МАУ з тарифом без безкоштовного багажу, захоче в аеропорту здати багаж до 23 кг і з нього зажадають за це оплату, він може написати скаргу в Державіаслужбу. “У ній він повинен буде вказати, що тариф купленого квитка не включає багаж, а при реєстрації на рейс у нього зажадали заплатити за провозку багажу до 23 кг. Після цього Державіаслужба повинна буде зробити запит в МАУ про те, чи дійсно є такий тариф. Якщо є, то відомство повинне вимагати у перевізника виключити його із систем дистрибуції, накласти на авіакомпанію штраф у розмірі від 8,5 до 17 тис. гривень та зобов’язати виплатити пасажиру компенсацію”, – пояснив РБК-Україна юрист.
Разом з тим, не всі згодні з трактуванням про незаконність дій МАУ. Керуючий партнер юридичного бюро “ECOVIS Бондар і Бондар” Олег Бондар вважає, що МАУ як раз і запровадила окремий тариф для тих пасажирів, які подорожують без багажу. “Навіть якщо не ставити під сумнів законність Правил повітряних перевезень, затверджених Мінінфраструктури, новий тариф МАУ повністю відповідає вимогам чинного регулювання, – зазначив він. – Якщо пасажир не замовляє послугу перевезення багажу, ймовірно, він не повинен платити за неї”, – говорить він.
Крім того, на думку юриста, не існує такого поняття “безкоштовний” багаж. “Витрати на його перевезення в будь-якому випадку включаються в тариф. Безперечно, пасажир, що подорожує без багажу, не повинен платити за його провезення”, – впевнений Олег Бондар. За його словами, Повітряний кодекс говорить, що тариф перевізника повинен залежати від його послуг і нав’язування пасажиру якихось послуг, які він не замовляє, може бути визнано незаконним. “Ну і, крім того, міністерство в принципі не мало компетенції затверджувати правила перевезення. Відповідно до положень Повітряного кодексу, це – прерогатива виключно Державіаслужби”, – говорить він.
При цьому, експерт зазначив, що норма про безкоштовному перевезенні багажу безнадійно застаріла. “Це виключно комерційна політика перевізника, яку не повинен втручатися регулятор (Мінінфраструктури, – ред.). Абсурд, коли ціле міністерство включена такими питаннями, як і чим годувати пасажира, як перевозити багаж, і які послуги надавати на борту літака”, – уточнив Бондар РБК-Україна.
За словами Андрія Гука, Державіаслужба вже підготувала нові правила перевезення багажу, в яких відсутній пункт про обов’язкову норму безкоштовного провозу багажу. “Зараз цей документ знаходиться на погодженні у зацікавлених органах”, – сказав він.
Правда, на думку президента авіакомпанії UM Air Родріга Мерхежа, скасування норми про безкоштовну норми провезення багажу не в інтересах пасажира. “Якщо б не було монополії МАУ, якби була політика “відкритого неба” по всіх маршрутах, тоді підтримуємо, тоді ринок буде керувати процесом, тоді компанії будуть придумувати пільги для того, щоб залучити пасажира до себе. Можна. Але, поки є монополія МАУ, я не вважаю, що це буде правильним для країни і пасажирів”, – уклав він.
Дмитро Уляницький
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас