Shell і Saudi Aramco розділять американський нафтопереробний бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Shell і Saudi Aramco розділять американський нафтопереробний бізнес

Фондовий ринок
175
Британо-нідерландська Royal Dutch Shell і саудівська держкорпорація Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco) підписали угоду про наміри завершити 18-річне партнерство в нафтопереробній сфері в США і розділити спільне підприємство Motiva Enterprises LLC, йдеться в спільному прес-релізі компаній.
За умовами попередньої угоди, Shell дістануться два нафтопереробні заводи в штаті Луїзіана, дев’ять паливних терміналів і права на продаж продуктів під брендом Shell у Флориді, Луїзіані і на Північно-Заході США.
Saudi Aramco, в свою чергу, отримає права на використання бренду Motiva, найбільший в США завод з нафтопереробки, розташований в місті Порт-Артур в штаті Техас, 26 терміналів і ексклюзивні права на продаж товарів під маркою Shell в Техасі, на Середньому Заході і на південно-Сході США.
Спільне підприємство було створено в 1998 році, його сукупна потужність становить близько 1 млн барелів нафти в добу. Спочатку співвласником СП була компанія Chevron, але вона вийшла з нього в 2002 році.
Розділ СП допоможе Shell виконати план щодо позбавлення від непрофільних активів на суму $ 30 млрд, про який було оголошено в минулому році, а Saudi Aramco – спростити процес підготовки до IPO, кажуть аналітики.
В ході торгів у четвер в Лондоні акції Shell зросли в ціні на 1,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас