"Укртрансгаз" спрогнозував, яким буде обсяг транзиту російського газу в цьому році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртрансгаз" спрогнозував, яким буде обсяг транзиту російського газу в цьому році

Енергетика
521
Глава держкомпанії “Укртрансгаз” Ігор Прокопів сподівається, що в 2016 році транзит російського газу через Україну зберегтися на рівні 2015 року, близько 67 мільярдів кубометрів.
Про це він повідомив на прес-конференції в Києві.
“На сьогоднішній день транзит 231 мільйон кубометрів на добу. Поки бачимо, що йдемо на рівні 2015 року, тобто, можливо, 67 мільярдів кубометрів і ті 2 мільярди доларів ми повинні отримати”, – сказав Прокопів.
При цьому він зазначив, що цей показник не підтверджений договірними умовами, оскільки компанія не веде ніяких переговорів з російською стороною і виконує лише диспетчерські заявки на транзит.
Нагадаємо, транзит російського газу через територію України до Європейського Союзу та Молдову за 2015 рік збільшився в порівнянні з 2014 роком на 7,9%, до 67,1 мільярда кубометрів.
НАК “Нафтогаз України” запропонував “Газпрому” провести переговори щодо вартості послуг з транзиту російського газу в ЄС після того, як 29 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), встановила нові правила ціноутворення на даний вид послуг .
Однак згідно з існуючим контрактом між “Газпромом” і “Нафтогазом”, за яким сторони сперечаються в Стокгольмському арбітражі, вартість послуг по транзиту російського газу через Україну прив’язується до ціни на газ.
Як очікується, нова система тарифоутворення повинна привести до подорожчання послуг України з транзиту російського газу в ЄС. Але через наявність спірного контракту, складеного відповідно до шведським правом, ціна транзиту може бути змінена тільки за згодою сторін або рішенням Стокгольмського арбітражу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас