Не чекали, а він повернувся. Як розцінювати повернення генпрокурора Шокіна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не чекали, а він повернувся. Як розцінювати повернення генпрокурора Шокіна

Казна та Політика
618
Долю генпрокурора, який вийшов з відпустки, повинні незабаром вирішити президент і Верховна Рада. В іншому разі, повернення Шокіна на роботу може вплинути на політичну ситуацію в Україні, вважають експерти
Сьогоднішнє повернення генпрокурора Віктора Шокіна на роботу після заяв про його відставку може бути лише формальною необхідністю, вважають експерти. Адже за цей місяць (Петро Порошенко запропонував Шокіну покинути пост ще 16 лютого), з кандидатурою нового глави Генпрокуратури так і не визначилися. Тепер доля ГПУ залежить безпосередньо від рішень парламенту і президента.
Сергій Таран, політолог
Раніше Шокін вже заявив про відставку. Тепер його повинні туди відправити, тоді він не буде ходити на роботу. Мені здається, це свідчить про те, що не завершені процедурні питання.
Процедурно відставка ще не відбулася – Шокін був у відпустці, а поки він там перебував, його не могли зняти з посади. Як тільки він повернувся, це можна буде зробити. Я думаю, це питання найближчої сесії ВР на найближчому тижні.
Генпрокурор призначається і знімається президентом за згодою парламенту. Це означає, що питання відставки Шокіна повинні винести на голосування Верховної Ради. Одночасно з цим повинно відбутися публічне обговорення кандидатур, які зможуть сісти в це крісло замість Шокіна. ВР може висловити йому недовіру, наслідком чого буде відставка, але ключову роль все-таки грає рішення президента.
Не думаю, що сьогоднішня поява Шокіна якось вплине на переговори Порошенка у Брюсселі. Тільки якщо Шокін розгорне активну діяльність, буде робити якісь гучні заяви. Тобто, якщо продемонструє, що він на посаді не технічно, а продовжує працювати на повну силу. Тоді, можливо, скандали виникнуть всередині України. Але це навряд чи вплине на візит президента до Брюсселя або куди-небудь в іншу країну.
Володимир Фесенко, директор Центру прикладних політичних досліджень Пента:
Поки немає офіційного рішення про його відставку, Шокін буде виконувати свої обов’язки. Те, що він написав заяву, означає, що, так, він готовий піти у відставку. Але поки не вирішено питання, хто ж буде замість Шокіна, ситуація залишається відкритою. Оптимальний варіант – провести голосування за відставку, чим зніметься значна частина критики і проблем. Ситуація значною мірою розряджається, але не повністю.
Набагато драматичніше буде, якщо парламент, за аналогією з голосуванням за відставку прем’єр-міністра Арсенія Яценюка] 16 лютого, провалить голосування за відставку Шокіна. Якщо не знайдеться голосів. Теоретично це можливо, у нас таке вже було неодноразово, не тільки з Яценюком. Ми ж пам’ятаємо, як не могли знайти голоси за відставку низки міністрів, які, при цьому, самі хотіли піти. Тому я б оцінював ситуацію саме залежно від того, яким буде результат голосування ВР.
Якщо ж буде варіант, коли Шокіна відставлять, але довгий час не зможуть призначити нового генпрокурора, це теж не дуже добре. Тоді буде лише виконувач обов’язків, але в. о. на тривалий час – теж не кращий сценарій, оскільки ГПУ буде в підвішеному стані, включно з реформами в прокуратурі. Критика на адресу прокуратури буде продовжуватися.
Віталій Шабунін, керівник Центру протидії корупції
Думаю, що президент зараз виглядає, м’яко кажучи, комедіантом. 16-17 березня Петро Порошенко пробуде в Брюсселі на важливих переговорах з Євросоюзом, зокрема, щодо безвізового режиму. І тут з’являється Шокін і каже, що ось, він на своєму робочому місці. Чи будуть його [президента] після цього сприймати серйозно?
Повинен бути якийсь коментар від Порошенка з цього приводу. Або ж заява самого Шокіна. Якщо вони пояснять, що генпрокурор вийшов на роботу, адже ще немає відповідного рішення, тому що ще не голосувала Верховна Рада, тоді все нормально.
Але мовчання, на жаль, робить президента клоуном в очах всього світу. Я не хочу, щоб так було, адже це президент моєї країни. Мовчання – неприпустиме.
Олександра Горчинська
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас