"Роснефть" хоче продати Індії 50% свого найбільшого родовища — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Роснефть" хоче продати Індії 50% свого найбільшого родовища

Енергетика
503
В ході візиту до Індії президент «Роснефти» Ігор Сєчін і керівники трьох індійських компаній – Oil India, Indian Oil і Bharat Petroresources – підписали угоду про основні умови придбання групою індійських компаній до 23,9% «Ванкорнефті», йдеться в повідомленні російської компанії. Цей документ передбачає можливість укладення юридично зобов’язуючих документів про угоду купівлі-продажу.
Ще до 26% «Ванкорнефті» може придбати четверта індійська компанія – ONGC Videsh Limited. Це передбачено меморандумом з питань співпраці по Ванкорскому родовищу, який також був підписаний в середу. Таким чином, чотири індійські компанії можуть отримати до 49,9% «Ванкорнефті», а «Роснефть» збереже за собою мажоритарну частку в проекті, підкреслюється в повідомленні.
Сума передбачуваних угод не розкривається. Весь Ванкор можна оцінити в $ 9-12 млрд, говорить аналітик Raiffeissenbank Андрій Поліщук. Значить, сума угоди з індійськими компаніями може скласти $ 4,5-6 млрд.
ONGC і «Роснефть» ще у вересні 2015 року підписали договір про продаж 15% «Ванкорнефті» і акціонерну угоду, що надає індійській компанії два місця в раді директорів підприємства. Завершення цієї угоди очікується в «найкоротші терміни», повідомляє «Роснефть». Тепер ONGC може збільшити свою частку майже вдвічі – до 26%.
Ванкорске родовище – найбільше з родовищ, відкритих і введених в експлуатацію в Росії за останні двадцять п’ять років. Воно розташоване на півночі Східного Сибіру в Туруханскому районі Красноярського краю в 142 км від міста Ігарка. У 2015 році на Ванкор було видобуто 22 млн т нафти і 8,71 млрд куб. м газу. Ванкорске родовище є основним для поставок нафти в Китай за контрактом «Роснефти».
Меморандум з ONGC передбачає вивчення потенціалу розвитку спільної діяльності в області трейдингу вуглеводнів, зокрема, укладення довгострокових договорів на поставку нафти. А меморандум з Oil India, Indian Oil і Bharat Petroresources – проведення спільного аналізу потенційного партнерства з метою розробки Сузунського, Тагульского і Човнового родовищ, які входять в Ванкорский кластер.
Раніше часткою в «Ванкорнефті» цікавилася китайська CNPC: в листопаді 2014 року було підписано рамкову угоду про продаж їй 10%, угоду підтримував президент Володимир Путін, але вона так і не відбулася.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас