ОПЗ на правах монополіста завищує тарифи (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЗ на правах монополіста завищує тарифи (дослідження)

Фондовий ринок
337
Тариф ВАТ «Одеський припортовий завод» на перевалку аміаку повинен складати 8,8-10,25 USD/т.
Такі верхні і нижні межі тарифу наведені в дослідженні Центру дослідження корпоративних відносин «Експертний розрахунок економічно обґрунтованого тарифу на перевалку аміаку на ВАТ «ОПЗ».
Розрахунки, наведені в документі центру, базуються на даних з відкритих джерел і базової методики розрахунку тарифів природних монополій. Такий підхід центр був змушений використовувати в зв’язку з виведенням тарифу на перевалку аміаку із зони регулювання і контролю з боку МЕРТ і НКРЕКУ, оскільки ОПЗ на сьогодні виключений з переліку природних монополістів.
За словами віце-президента центру В’ячеслава Бутка, результати дослідження наочно продемонстрували відсутність в Україні ефективного механізму державного регулювання цін на продукцію суб’єктів природних монополій.
«Фактично підвищення тарифу за його верхню межу призводить до зловживання монополістом в особі ОПЗ, – говорить він. – І неправомірного отримання надприбутку, використовуваної для перехресного субсидування інших видів діяльності, покриття завищених невиробничих витрат, а також збитків від використання сумнівних і корупційних схем ».
У своєму попередньому дослідженні «Втрачені природні монополії» фахівці центру звертали увагу на те, що до офіційного оголошення конкурсу з приватизації ОПЗ держава повинна визнати дане підприємство монополістом на ринку прийому, зберігання і перевалки аміаку, а також встановити регульований економічно обгрунтований тариф на перевалку рідкого аміаку. Крім цього, порядок зміни тарифу повинен бути включений в умови приватизації. Тільки в цьому випадку вдасться провести прозорий приватизаційний конкурс і дотримати інтереси, як держави, так і потенційних інвесторів.
Нагадаємо, в 2014-2015 рр. ВАТ «Одеський припортовий завод» кілька разів самостійно підвищував тариф на перевалку цілому більше ніж в 4,5 рази в національній валюті (з 79 гривень до 380 гривень) або на 65% в доларах США (з 9,7 USD до 16 USD) .
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас