Авіаперевезення пішли на зліт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Авіаперевезення пішли на зліт

Фондовий ринок
365
У січні-лютому 2016 року українським авіакомпаніям вдалося збільшити пасажиропотік більш ніж на 8% порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомляє Державна авіаційна служба України.
За даними служби, в перші два місяці цього року вдалося перевезти близько 813 тис. осіб. Міжнародні перевезення збільшилися майже на 5% (понад 700 тис./осіб). Пасажиропотік через українські аеропорти виріс більш, ніж на 6% (до 1,4 млн осіб), у міжнародному сполученні пасажиропотік збільшився майже на 3% (1,2 млн осіб).
“Таке зростання – це поступове відновлення звичайного обсягу авіаперевезень в Україні”, – говорить партнер юридичної фірми Анте Андрій Гук, що спеціалізується на наданні послуг авіакомпаніям.
Правда, за його словами, відновлення докризових обсягів перевезень у натуральному вираженні буде складно домогтися без Донбасу і Криму. Втім, у фінансовому вираженні ринок цілком може досягти цього рівня.
“Зростання пов’язане з тим, що МАУ почали возити транзитних пасажирів через аеропорт Бориспіль”, – додає експерт у сфері транспорту Олександр Кава.
За його словами, компанія зуміла запропонувати таким пасажирам більш привабливі, ніж у конкурентів, тарифи. Особливо це важливо зараз, коли через девальвацію, більшість шукає більш дешеві варіанти.
На руку авіаперевізникам зіграло й поступове поліпшення ситуації з безпекою перельотів. Нагадаємо, після анексії Криму повітряний простір над Чорним і Азовським морями стало фактично безпілотної зоною. Через невизначений статусу території про контроль повітряного простору над Кримом заявляла, як Росія, так і Україна.
Раніше європейське агентство з авіаційної безпеки (EASA) запропонувало міжнародним авіаперевізникам використовувати повітряні маршрути над західною частиною Чорного моря.
“Це сигнал міжнародним компаніям про те, що ситуація нормалізується не тільки над Чорним морем, але, і в тому числі, про те, що українська влада може забезпечити безпеку в цілому на території України”, – пояснює Гук.
Подальше зростання пасажиропотоку буде залежати від того, які умови будуть створювати для ринку. Наприклад, вони можуть вирости, якщо буде поліпшуватися туристична інфраструктура, говорить глава аналітичного відділу ІК Eavex Capital Дмитро Чурін. Для залучення туристів з-за кордону необхідна комплексна програма України.
“Той же Карпатський регіон, Львів, Київ можуть збільшити потік туристів дажет незважаючи на непросту ситуацію і імідж України на зарубіжних ринках”, – говорить Чурін.
“Уряд повинен займатися реформами економіки і забезпечувати стабільність в країні”, – підкреслює президент Міжнародних авіаліній України Юрій Мірошников.
За його словами, галузевий регулятор повинен прагнути до максимальної лібералізації галузі. “Ми чекаємо, коли буде спільний авіаційний простір з Європою”, – додає Мірошников.
Вадим Макеєв
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас