Мінсоцполітики: Нові умови призначення субсидій зробили надання допомоги більш адресним і доступним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінсоцполітики: Нові умови призначення субсидій зробили надання допомоги більш адресним і доступним

Особисті фінанси
525
Протягом останніх двох років система надання житлових субсидій в Україні зазнала радикальних змін.
Про це заявив Віталій Музиченко, директор департаменту державних допомог Міністерства соціальної політики України.
За словами Віталія Музиченка, протягом останніх двох років система надання житлових субсидій в Україні зазнала радикальних змін. “Нові умови призначення субсидій зробили цей вид допомоги доступним для тих, хто її потребує”, – сказав він.
Він нагадав, що ще в серпні 2014 уряд запровадив новий порядок визначення розміру обов’язкової частки плати за житлово-комунальні послуги в разі призначення субсидії залежно від сукупного доходу домогосподарства на одну людину.
Крім цього, були затверджені соціальні норми житла – для оплати користування житлом і централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання), а також соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, щодо оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії.
“Підвищення тарифів у 2015 році поставило значно більш високі вимоги до програм соціального захисту малозабезпечених громадян, тому Кабінет міністрів України прийняв ряд постанов, якими внесено зміни в умови надання субсидій. Зокрема, було спрощено механізм звернення за призначенням субсидій. Відтепер для призначення цього виду допомоги достатньо подати лише заяву та декларацію про доходи і витрати”, – підкреслив директор департаменту Мінсоцполітики.
Також було розширено коло претендентів на житлові субсидії за рахунок тих, хто потребував соціальної допомоги. Зокрема, право на субсидію отримали особи, які не зареєстровані, але фактично проживають у житловому приміщенні (будинку). Рішення у таких випадках приймається відповідними комісіями органів виконавчої влади і місцевого самоврядування на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства і договору найму (оренди) житла.
Як результат, підкреслив Віталій Музиченко, протягом 2015 року значно зросла кількість домогосподарств, які отримували субсидії. “Якщо в грудні 2014 року субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг отримували 1,1 млн домогосподарств, то в грудні 2015 року вже майже 4,6 млн”, – зазначив він.
“Після завершення опалювального сезону, будуть проаналізовані підсумки введення нових умов призначення субсидій та внесені корективи. Однак головний принцип залишиться незмінним: житлові субсидії зможуть отримати всі, хто цього потребує”, – резюмував Віталій Музиченко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас