Банки розкидаються збитками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки розкидаються збитками

Кредит&Депозит
1142
Банки почали публікувати попередні підсумки 2015 року: найприбутковішим залишився Сітібанк, а рекордний збиток отримав Промінвестбанк. Затримка з публікацією звітів викликана переходом банків на міжнародні стандарти фінансової звітності. Це зіграло на руку деяким з них: ВТБ Банк і Укрсоцбанк за грудень сумарно «скоротили» втрати на 18 млрд грн.
Екстремуми банківського ринку
Дефіцит інформації про стан банків, що виник через проведений Нацбанком з 1 грудня перехід на міжнародні стандарти фінансової звітності, починає заповнюватися. В умовах, коли НБУ звільнив банки від підготовки звіту за IV квартал 2015 року, а дедлайн публікації річного звіту переніс на квітень, дані банків з’являються в їх анонсах зборів акціонерів і щомісячному ренкінгу Асоціації українських банків.
Найприбутковішим в 2015 році, як і роком раніше, став Сітібанк – він заробив 1,64 млрд грн. Свій результат в банку неофіційно називають «органічним прибутком». Виходячи зі звіту за перші три квартали, коли прибуток Сітібанку становив 1,52 млрд грн, найбільше він заробив на чистих процентних доходах (1,16 млрд грн). Маючи 9,3 млрд грн клієнтських коштів, Сітібанк на кредитування направив тільки 3,5 млрд грн. Найбільшими його активами (57%) були грошові кошти та їх еквіваленти (7,1 млрд грн), в які входять високоприбуткові депсертифікати НБУ. Другою великою статтею доходу Сітібанку стали операції з іноземною валютою – 438 млн грн.
В умовах заборони виведення з України валюти в формі виплати дивідендів, Сітібанку доведеться більшу частину прибутку залишити нерозподіленим. А меншу частину – направити на збільшення статутного капіталу, який зараз становить 66,5 млн грн. До липня він повинен бути 120 млн грн.
Найбільш збитковим став Промінвестбанк: він втратив в минулому році 18,06 млрд грн. Це викликано погіршенням якості кредитного портфеля і необхідністю доформувати резерви. «Банк операційно прибутковий. Ми показали прибуток в районі $ 50 млн. Але ми створювали резерви, і після їх формування наш результат негативний. Ми резервуємо 44% нашого портфеля», – пояснював голова правління Промінвестбанку Віктор Башкіров. За січень-вересень банк втратив 6,34 млрд грн, а накопичений непокритий збиток склав 14,72 млрд грн. Уже в лютому 2016-го власник банку покрив збиток – конвертував в капітал кредити на 20 млрд грн.
Поки три найбільш збиткових банки з російським капіталом (див. Графік), але свій фінрезультат ще не оприлюднили держбанки.
Несподівані бонуси
Деякі інші банки після переходу з 1 грудня на МСФЗ змогли зломити тренд нарощування збитків. Банки «отримували» прибуток і «скорочували» збитки. Найбільш помітно це проявилося у ВТБ Банку. За 9 місяців 2015 го його збиток становив 16,26 млрд грн, за підсумками 11 місяців – 15,8 млрд грн, а за грудень він отримав «прибуток» 11,35 млрд грн! Його збиток скоротився до 4,45 млрд грн.
«В результаті переходу на МСФЗ частина витрат, які за національними стандартами бухобліку були понесені в 2015 році, по МСФО понесені в 2013-2014 роках, а значить, були рекласифіковані як збиток минулих років (збиток минулих років в капіталі за грудень збільшився на 13,5 млрд грн). Це математично поліпшило результат року. При переході на МСФЗ були перераховані процентні доходи за проблемними активами в сторону зменшення. Як наслідок, значно зменшилася база для розрахунку резерву і абсолютна сума резерву, при цьому норма резервування збільшилася», – розповіли в ВТБ Банку.
За національними стандартами ВТБ Банк в 2014 році отримав прибуток 643 млн грн, говорили в банку в січні 2015-го. Але вже в березні аудитор затвердив звіт по МСФО зі збитком 16,68 млрд грн.
Схожа ситуація виникла у Укрсоцбанку. За три квартали він отримав збиток 8,71 млрд грн, до кінця листопада показник виріс до 9,72 млрд грн, але завдяки грудневому «прибутку» в 6,47 млрд грн підсумковий збиток скоротився до 3,25 млрд грн. «У грудні 2015 року банк змінив стандарти звітності – перейшов з національних стандартів звітності на МСФЗ. Збиток, розрахований по МСФЗ, нижче, головним чином, через різний рівень резервів на покриття втрат по кредитах», – зазначає директор департаменту планування і контролю Укрсоцбанку Алессандро де Кароліс.
ВТБ Банк і Укрсоцбанк – не єдині, хто показав різке зростання «прибутку» в грудні. ІНГ Банк Україна наростив прибуток на 762 млн грн. Райффайзен Банк Аваль скоротив збиток на 569 млн грн, а Правекс-банк і Фідобанк – на 270 млн грн і 205 млн грн відповідно, випливає з даних АУБ. Сбербанк Росії за грудень збільшив збиток на 4,5 млрд грн, а ОТП Банк – на 1,3 млрд грн.
Ціна активів
Перехід на МСФО не означає, що банки стали повністю прозорі. «Звітність відрізняється урахуванням вартості активів, які висять на балансі банку, і невідомо, що більш справедливо – МСФЗ або нацстандарти. На ринку ще є сміттєві цінні папери, є не зовсім адекватна «намальована» вартість кредитів. Так що я б не став безапеляційно заявляти, що МСФЗ краще. Це лише формально краще для аналізу наших банків нерезидентами, і не більше того», – вважає голова комісії з банківського аналізу Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.
«Прибуток», який з’явився у банків – всього лише «паперовий». «В даному випадку різниця полягає в тому, що збитки визнаються в тому періоді, в якому вони виникли, тобто в 2014 році. Тому про «прибутку» в IV кварталі 2015-го говорити некоректно. Це бухгалтерський нюанс, який не матиме податкових наслідків», – підкреслює аналітик банківського ринку групи ICU Михайло Демків.
Олена Губар, В’ячеслав Садовничий
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас