"Справа не в особистостях": Яценюк розповів, як перемогти кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Справа не в особистостях": Яценюк розповів, як перемогти кризу

Казна та Політика
2322
У своєму щотижневому зверненні прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розповів українцям, чому уряду доводиться приймати непопулярні рішення, і з якими проблемами зіткнувся Кабмін. За його словами, політичну кризу в країні створено штучно, і виходом з неї повинні стати не зміна персоналій, а консолідація сил і посилення політичної волі.
На думку глави уряду, нинішню політичну кризу в країні створено штучно. “Це не тільки моя оцінка. Така думка багатьох авторитетних світових лідерів і фахівців. Наприклад, автор реформ, які врятували Польщу – Лешек Бальцерович, – дуже відверто розповів, що думає більшість наших партнерів. На їхню думку, головна проблема в Україні – не економічна (що означає: реформаторська), а політична (що означає: відсутність відповідальності). Для нинішньої кризи немає раціональних підстав. Її ідейна основа – це абсурдна зацикленість на рейтингах і надія на безпідставні політичні проекти “, – вважає Яценюк.
При цьому невдоволення народу нинішнім урядом Яценюк пояснює тим, що сьогодні Кабмін діє як технократичний орган. А значить, він приймає не політично доцільні, а довгострокові і державно правильні рішення, які на даний момент, на жаль, є непопулярними у народу. “Головне завдання уряду – витягти Україну з прірви, а це вимагає виняткової мобілізації зусиль. Тому справжніх реформ на велику перспективу у нас не було майже ніколи. Я переконаний, що інших рецептів не існує, – упевнений глава уряду. – Сьогодні людям кажуть, що все раптом стане добре, якщо замінити ту чи іншу особу в уряді. Це звичайна брехня, адже справа не в особистостях. Без єдності в парламенті, без реальної єдності між президентом, урядом і парламентом ніякого прориву не буде. Сьогодні єдність політичного класу в Україні – це не право або можливість. Це обов’язок кожного, хто хоче добра державі”.
Оскільки дострокові парламентські вибори як спосіб виходу з політичної кризи прем’єр вважає неприйнятним варіантом, він запропонував політикам дві інших можливості. “Перша, яку підтримую я, передбачає відновлення парламентської коаліції, посилення діючого складу Кабміну, тісний контакт між БПП,“Народним фронтом” і демократичними парламентськими силами, і продовження реформ в країні, які засновані цим урядом, – пояснив Яценюк. – Другий варіант: президент і його фракція, яка є найбільшою у Верховній Раді, беруть на себе відповідальність і представляють новий склад Кабміну, нового прем’єр-міністра, нову програму і проводять переговори з парламентськими силами про підтримку як іншого уряду, так і альтернативної програми”.
На думку Яценюка, оскільки заміна уряду не стане вирішенням кризи, політичному класу треба навчитися брати на себе відповідальність за свої дії. “Уряд, який я маю честь очолювати, запропонував парламенту і нашому народові програму дій на 2016 рік. Наша програма ґрунтується на принципах суворої економії, справедливого і розумного розподілу витрат, економічної дерегуляції та демонополізації, бюджетної децентралізації, прозорої приватизації державних компаній і створення умов для очікуваного зростання”, – розповів глава уряду.
За словами прем’єр-міністра, програма передбачає конкретні, а не абстрактні, пріоритети діяльності на поточний рік: “Це – боротьба з бідністю, створення робочих місць, спрощення надання послуг людям, створення нових якісних шкіл і лікарень, розвиток інфраструктури, реформа податкової та митної служб, використання переваг угоди про зону вільної торгівлі з Європейським союзом, – перераховує прем’єр. – Я називаю нагальні справи, що вимагають зусиль не завтра, а вже сьогодні! І для цього нам потрібна стабільна парламентська коаліція і взаємна підтримка між президентом і урядом”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас