Зима без газу? Чи зима без грошей? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зима без газу? Чи зима без грошей?

Енергетика
5897
Ціна на газ знову і знову буде змінюватися. Глава Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк повідомив, що з 1 квітня тариф на газ для населення знизиться з 7,2 грн за кубометр приблизно до 6,5 грн, але при цьому так званий “соціальний” тариф збільшиться з 3,6 грн до 5,5 грн.
“Згідно з підписаним торішнім меморандумом з МВФ потрібно переглянути ціни до 1 квітня, досягти 75% від імпортного паритету за ціною на газ і для населення, яке споживає газ безпосередньо, і для ТКЕ. Якщо з 1 квітня зросте ціна, я думаю, що верхня ціна трохи впаде, десь до 10%, а нижня, так звана соціальна збільшитися до 5500 гривень за 1000 кубометрів”, – розповів Вовк.
Кабмін, приймай рішення
Однак, відповідно до Закону України “Про ринок природного газу”, рішення про підвищення “соціальної” ціни на газ для населення, а також ціни для підприємств теплокомуненерго повинен прийняти Кабінет міністрів. Відповідно до закону, який був введений 1 жовтня 2015 року, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, втратила повноваження по забезпеченню проведення цінової політики на ринку природного газу (зокрема, встановлення цін на природний газ для споживачів України). Відповідно до статті 11 цього Закону, єдиним можливим шляхом для встановлення роздрібних цін на природний газ, для забезпечення потреб населення, є механізм покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу, згідно з відповідним рішенням Кабміну, якого ще немає.
Виходячи з цього, 1 жовтня 2015 Кабміном було прийнято постанову під номером 758 “Про затвердження Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення громадських інтересів в процесі функціонування ринку природного газу (відносини в перехідний період)”, згідно з яким ціна на природний газ становить:
Зима без газу? Чи зима без грошей?
“Газ – це дорогий ресурс, тому його використання має бути раціональним! Про часи дешевого газу, коли ненав’язливо насаджувався дешевий газ РФ (тому що це був спільний бізнес РФ-Україна на рівні керівництва країн) і російська мова, доведеться забути. Інакше за газ знову доведеться розплачуватися незалежністю держави. У більшості країн Європи великий будинок, що опалюється газом – недозволена розкіш. До рівня життя в Європі Україні далеко”, – відзначає Олександр Лактіонов, кандидат наук, експерт в галузі енергетики.
У НАК “Нафтогазі” зазначають, що згідно з постановою КМУ під номером 758 НАК “Нафтогаз” зобов’язаний до 31.03.2016 р формувати ресурс природного газу для побутових споживачів і продавати, гранична ціна газу цієї категорії становить 3,6 грн/куб.м. при споживанні до 1200 куб. м за опалювальний сезон, 7,19 грн/куб.м. більше цього обсягу. Питання підвищення граничної ціни для населення з першого квітня 2016 року належить до сфери компетенції органу виконавчої влади, який покладає на НАК та інших учасників ринку спеціальні зобов’язання, а саме, КМУ. На сьогоднішній день НАК не може надати достовірну інформацію про можливе підвищення граничної ціни на природний газ для побутових споживачів з 1.04.2016 року.
Разом з тим, справедливо відзначити, що меморандум з МВФ 2015 року передбачає, що з першого квітня ціна на природний газ для населення буде становити 75% імпортного паритету. Для зниження фінансового навантаження на цю категорію споживачів працює система державних субсидій. За даними Мінсоцполітики в 2015 році 4,3 млн сімей оформили субсидії на оплату комунальних послуг. Станом на грудень 2015 року, 30% сімей вже отримували субсидію. Можна очікувати, що цей відсоток значно зросте до опалювального сезону 2016/2017 року.
Безперечно, є список людей, які не змогли отримати обіцяну державну допомогу, і кількість таких людей також велика. У новому опалювальному сезоні може виникнути ситуація, коли заборгованість по оплаті за тепло буде показувати непомірно високі цифри, і якщо соціальний тариф зросте до 5500 гривень за кубометр, осилити таку суму вдасться не всім.
“Справа в тому, що поки занижену ціну дотує держава, ми всі платимо зі своїх податків і за багатих, і за бідних. За новою системою ті, кому важко оплачувати за встановленою ціною, отримують субсидію безпосередньо. Таких сімей мільйони, вони спокійно пережили зиму. Ті, хто може собі дозволити, наприклад, дорогі будинки і авто, платять самі. Хіба це не більше справедливий підхід? Хіба ми можемо собі дозволити в умовах війни доплачувати за газ для тих, хто в змозі за нього платити самостійно? Хіба не краще, щоб держава відправляла зекономлені гроші на енергозбереження, щоб Україна купувала менше газу? Щодо непомірності цін на газ. Тут можна подивитися ринкові ціни, з якими Нафтогаз конкурує на ринку промислових споживачів. Найнижча ціна – для оптових покупців, які споживають більше 25 млн куб. м газу на місяць, не мають боргів і купують по передоплаті: 7342 грн/тис куб м (з них за газ 5500 грн, решта – податки і транспортування). Найвища ціна – для покупців, які купують менше 50 тис. куб. м в місяць (або з боргами) і оплачують після поставки: 8385 грн/ткм (з них за газ 6255 грн)”, – коментує прес-служба НАК “Нафтогаз”.
Іншими словами, навіть найвища роздрібна ціна для населення в Україні (7188 грн/ткм) не дотягує до найнижчої ціни для оптових промспоживачів. У Нафтогазі порівняли ціни в Європі і повідомили, що всюди в європейських країнах роздрібна ціна для домогосподарств вище, ніж оптова для промисловості.
“В середньому в Євросоюзі населення платить приблизно в два (!) рази більше, ніж промспоживачі. Ми ж б’ємося за те, щоб хоча б довести ціну для населення до рівня промисловості, при цьому держава забезпечує субсидіями тих, кому дорого”, – відзначають в прес-службі відомства.
Виконуючи вимоги МВФ, тариф для домогосподарств планується також збільшувати. Зокрема, для домогосподарств, які споживають понад 1200 куб.м., і які використовують газ для опалення в період з 1 жовтня 2015 року до 31 березня 2016 року і газ для приготування їжі та підігріву їжі, – до 100% від розміру витрат на основі паритету імпорту, які діють до 1 квітня 2016 року. Цю дату вже встигли назвати, як новий структурний “маяк”. Тариф для домогосподарств, які споживають понад 1200 куб.м. буде також коригуватися щоквартально для відображення динаміки міжнародних цін на газ і обмінного курсу, щоб забезпечити 100% покриття витрат на основі паритету імпорту.
Плюси від підвищення?
Підвищення дозволить підняти ціну на газ для Укргазвидобування. У свою чергу, Укргазвидобування зможе вкладати в розробку більш складних, дорогих, родовищ, щоб зупинити падіння видобутку і добувати набагато більше газу. Завдяки такому взаємозв’язку Україна зможе менше імпортувати, менше залежати від іноземних постачальників і відповідно витрачати менше валюти.
“Завдяки цьому буде більш стабільною гривня, більше грошей в резервах, це важливо для всіх, мені здається. Ще один момент. Ми конкуруємо за промспоживачів з приватними компаніями, які видобувають газ в Україні. Якщо газ у нас добувати дійсно дешево, то вони б знизили ціни, щоб відібрати у нас цей ринок. Але вони не знижують ні до 1590 грн (як отримує Укргазвидобування), ні до 5400 грн, щоб перебити нашу найвигіднішу пропозицію. Укргазвидобування платить в бюджет ренту 70% від ціни, приватники – 55%. При цьому приватники згорнули свої інвестпрограми, кажуть, їм невигідно добувати “, – пояснюють в Нафтогазі.
Якість не прирівнюється до ціни
Близько двох років тому, в ЗМІ була інформація про те, що деякі українські виробники газу розбавляють його азотом, щоб збільшити обсяг, що відповідно знижувало його якість. Починаючи з минулого року Укртрансгаз (УТГ) став моніторити якісні параметри газу в системі.
“Погана якість газу у споживача питання, яке виходить за межі компетенції УТГ, тому що ланка, яка з’єднує ГТС України і споживача – облгазів (публічні акціонерні товариства по газопостачанню, 25 з близько 40 всього по Україні належать Д.Фірташу), відповідальні за якість газу!
УТГ зі свого боку тепер регулярно публікує звіти про перевірку якості. Її реально роблять “, – відзначає Олександр Лактіонов.
Контроль якості природного газу (у тому числі визначення його компонентного складу і теплоти згорання), який передається в газорозподільних мереж ВАТ по газопостачанню, проводиться 67 хіміко-аналітичними лабораторіями ПАТ “Укртрансгаз”. Всі вони атестовані з урахуванням вимог нормативно-технічної документації, наказів і розпоряджень Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, НАК “Нафтогаз України”, ВАТ “Укртрансгаз”.
Крім того, для визначення компонентного складу на частини прикордонних і внутрішніх ГІС (ПВВГ) і ГРС I категорії і використовується 46 автоматичних потокових хроматографів, що дозволяє визначати фізико-хімічні показники газу в режимі реального часу.
Транспортування газу газорозподільними мережами та подача газу в житлові будинки здійснюють публічні акціонерні товариства по газопостачанню, які відповідають за якісні показники природного газу, що подається кінцевим споживачам. У Вас виникли сумніви щодо якості природного газу споживач має право звернутися до відповідних територіальних органів Департаменту технічного регулювання Мінекономрозвитку для проведення позачергової перевірки якості природного газу.
Паспорти фізико-хімічних показників природного газу по областях за січень 2016 року
Зима без газу? Чи зима без грошей?
Факт імпорту газу (норвезького, російського та ін.) з європейського ринку в Україні не впливає на якість газу у споживачів України. Купується в Європі газ по калорійності не нижче російського, а найчастіше і є той самий російський газ. До їх якості претензій немає. Якість газу “псується” на ділянці роботи облгазів, які здійснюють безпосередню поставку газу споживачам.
На сьогоднішній день імпорт газу в Україну надходить з країн Європи, а також з Росії.
За 2 місяці 2016 всього було імпортовано 2,1 млрд.куб.м природного газу, що відповідає обсягам надходжень з Європи минулого року. Більше 90% надійшло газотранспортним коридором через Словаччину. Імпорт з Росії за 2015 рік скоротився в 2,4 рази в порівнянні з 2014 роком (з 14,5 до 6,1 млрд куб. м). Внаслідок цих змін частка російських поставок у внутрішньому використанні газу в Україні скоротилася з 34% в 2014 р до 18% в 2015 р
Зима без газу? Чи зима без грошей?
У цілому ситуація вимальовується таким чином: уряд поки дуже зволікає з остаточним рішенням щодо підвищення вартості блакитного палива. Це в свою чергу тримає населення в напрузі, тому що невідомо наскільки більше доведеться платити і головне, де брати гроші. З іншого боку, підвищення може послужити хорошим поштовхом для Укргазвидобування. Так як, чим більше Україна зможе самостійно добувати, тим більше зможе заробляти. Адже для країни вигідно добувати те, що набагато дешевше імпорту. Для цього потрібно дати Укргазвидобуванню можливість вкладати в більш дороге виробництво. А якщо не розглядати ніяких варіантів щодо підвищення, то видобуток Укргазвидобування падатиме, країна буде змушена більше імпортувати, а це, в свою чергу, буде тиснути на резерви.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас