Українці не цінують здоров'я — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці не цінують здоров'я

Особисті фінанси
813
Страховики за рахунок інфляції збільшили збір премій з медстрахування, але почали втрачати клієнтів: багато хто не готовий як купувати особисту страховку, так і оплачувати страхування своїх співробітників. На приплив нових грошей учасники ринку очікують лише після проведення медичної реформи.
Медстрахування підлікує
Найбільші компанії в сегменті добровільного медичного страхування (ДМС) наростили премії в середньому на 10-20%. «У 2015 році наша компанія зібрала 95 млн грн премій з ДМС, що на 24% більше, ніж у 2014 році», – говорить FinClub заступник голови правління СК «ІНГО Україна» Геннадій Мисник. В СК «Альфа Страхування» кажуть про 16-процентне зростання надходжень у цьому сегменті, а в СК «ДІМ Страхування» (раніше – «Дніпроінмед») – на 8,2%.
Більше премій з ДМС, за словами директора департаменту особистих видів страхування СК «Альфа Страхування» Оксани Гончарко, було отримано переважно завдяки зростанню вартості послуг через девальвацію. «Середня вартість поліса виросла на 60%», – підрахував Геннадій Мисник.
Кількість застрахованих клієнтів не змінилася або навіть знизилася: далеко не всі компанії готові продовжувати платити за медстраховку співробітників. «Середня вартість страхового поліса в залежності від наповнення – обраної програми страхування і регіональності – становить від 3500 грн до 8000 грн на рік», – уточнює Оксана Гончарко. «Деякі компанії відмовилися від ДМС, інших криза змусила переходити до більш дешевих програм – за рахунок відмови від деяких опцій або збільшення франшиз на медикаменти і послуги при обслуговуванні в комерційних клініках», – говорить Геннадій Мисник.
Деяких страховиків це змушує працювати навіть зі збитком, щоб не втратити клієнтів. «За підсумками року обсяг премій в нашій компанії знизився вдвічі, незважаючи на те, що загальна кількість клієнтів не змінилася. Ми надавали максимальне страхове покриття і оптимально можливу мінімальну вартість – в середньому 1200-1800 грн на рік», – розповідає гендиректор СК «Нафтагазстрах» Антон Кияшко.
Недешеве задоволення
Страховики не очікують в 2016 році кардинальних змін на ринку ДМС: немає ні передумов для зниження собівартості медичних послуг, ні зростання інтересу людей до такого страхування. «Тренди минулого року, найвірогідніше, залишаться, бо викликані вони інфляційними факторами – подорожчанням медпрепаратів, медичних та лабораторних послуг», – впевнений Геннадій Мисник.
Здешевити страховку можна за рахунок виключення або істотного обмеження покриття профілактичних послуг, які по суті не є страховими: спортзали, оздоровлення, вітамінізація. «На ринку ДМС є дві глобальні проблеми: відсутність уніфікованих медичних стандартів лікування за усіма групами захворювань і підходів до калькуляції вартості медпослуг», – перераховує гендиректор СК «ДІМ Страхування» Роман Маленко.
Драйвером ринку, як і раніше, залишиться корпоративний сегмент. «Перспективи розвитку роздрібного страхування в Україні дуже слабкі. Це пов’язано з особливістю нашого менталітету. Малоймовірно, що здорова людина усвідомлює необхідність мати страховку, а вже хворий – можливо, але його, як пряму загрозу збитку, не візьметься страхувати вже сам страховик, оскільки це суперечить самій суті страхування», – вважає Антон Кияшко.
Здоров’я з цінником
Учасники ринку не припиняють роботи із залучення приватних клієнтів. За підрахунками Оксани Гончарко, частка роздрібного сегмента в ДМС у різних страховиків варіюється від 2% до 18%. «Ми працюємо з невеликими компаніями зі штатом п’ять-сім чоловік. Такий колектив, згідно зі статистичними та імовірнісними характеристиками, практично ідентичний індивідуальному страхуванню. Вартість послуг – від 2 тис. грн», – розповідає Роман Маленко.
У програмах страхування для роздрібних клієнтів переважає покриття ризикових захворювань і меншою мірою передбачена оплата регулярних профілактичних оглядів. Вартість ДМС для індивідуальних клієнтів може варіюватися від 800 грн, що включає оплату виклику невідкладної допомоги та екстрений стаціонар, до 55 тис. грн за програмами «все включено». «Роздрібні програми ДМС на 10-50% дорожче за аналогічні програми для корпоративних клієнтів», – уточнює Оксана Гончарко. Ціна страховки залежить від збитковості кожного сегмента клієнтів.
Поштовхом до розвитку роздрібного ДМС може стати впровадження обов’язкового медстрахування, про що знову заговорили і в уряді, і в парламенті, і на ринку. «На мою думку, найкращим варіантом роздрібного ДМС може стати обов’язкове медстрахування за умови участі в ньому страхових компаній. Такий механізм роботи ми випробували з 2009 року, і його можна покласти в основу державних програм медичного страхування», – вважає Антон Кияшко.
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас