Очищення вулиць: Скільки штрафів за неправильну парковку виписала поліція за 4 місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Очищення вулиць: Скільки штрафів за неправильну парковку виписала поліція за 4 місяці

Кримінал
4069
Патрульна поліція почала працювати в Києві 7 листопада 2015 року. Одночасно з цим була відновлена примусова евакуація автомобілів, припаркованих з порушенням правил дорожнього руху – на зупинках і смугах громадського транспорту, в безпосередній близькості від пішохідних переходів і перехресть. Словом, тих транспортних засобів, які суттєво заважають дорожньому руху.
Як повідомили в Департаменті патрульної поліції, за період з 7 листопада по 29 лютого 2016 року в Києві поліцейські, керуючись статтею 122 КУпАП, виписали понад 20 тисяч постанов щодо порушень правил зупинки і стоянки. При цьому через неправильну парковку було евакуйовано 2932 автомобіля.
Чому так мало? Справа в тому, що неправильно припаркований автомобіль не евакуюють, якщо водій перебуває на місці. В цьому випадку поліцейські лише випишуть йому штраф за неправильну парковку. Евакуація буде скасована і в тому випадку, якщо водій з’явився біля автомобіля вже після виклику евакуатора або навіть в момент евакуації.
Одночасно зі столицею евакуація неправильно припаркованих автомобілів почалася в Одесі, Харкові та Львові. Який підсумок минулих чотирьох місяців? За цей період найбільше неправильно припаркованих автомобілів було евакуйовано в Харкові – 880 одиниць. Далі йдуть Одеса (431 автомобіль) і Львів (350 авто).
У грудні Патрульна поліція, а разом з нею і евакуація авто, з’явилися в Миколаєві (всього було евакуйовано 57 автомобілів до 29 лютого 2016 року), Луцьку (79 авто) та Хмельницькому (76 машин).
У січні до цього списку додалися Дніпропетровськ (133 машини до 29 лютого), а в лютому – Івано-Франківськ (66 машин за перший місяць), Херсон (29 авто), Чернігів (9 авто) і Вінниця (8 авто).
В цілому по Україні за цей період евакуйовано 5111 неправильно припаркованих транспортних засобів.
У Патрульній поліції не привели детальну статистику евакуації неправильно припаркованих машин по районам Києва, проте повідомили, що найбільше таких випадків припадає на Голосіївський, Печерський і Шевченківський райони столиці. При цьому кожен патрульний екіпаж евакуює в середньому п’ять авто в місяць.
У Києві неправильно припарковані машини доставляються переважно на штрафмайданчик, розташований в Деснянському районі за адресою вул. Червоногвардійська, 20б. А всього в столиці, за даними патрульної поліції, три таких штрафмайданчики: інші два розташовані на вулицях Пухівська, 16 (Деснянський район) і Озерна, 3 (Оболонський район). Їх роботу координує ДП “Розвиток”, яке безпосередньо займається евакуацією автомобілів за викликами патрульних поліцейських.
Нагадаємо, що станом на 1 грудня 2015 року ДП “Розвиток” виділив чотири штрафмайданчики під евакуацію неправильно припаркованих автомобілів, однак зараз зі списку зник штрафмайданчик на вул. Нова.
У Патрульній поліції запевняють, що трьох штрафмайданчиків на поточний момент цілком достатньо. Так само як і наявного парку з трьох десятків евакуаторів.
При цьому чіткої логіки в роботі столичних поліцейських при евакуації автомобілів чомусь не спостерігається. Чому одні машини поліцейські евакуювали, а ті, що стоять неподалік і точно так само неправильно припарковані, залишають без уваги?
“Поліцейські можуть евакуювати тільки ті автомобілі, які істотно перешкоджають руху, – пояснює начальник Департаменту патрульної поліції Євген Жуков. – Патрульна поліція охороняє громадський порядок і забезпечує безпеку дорожнього руху, виїжджає на виклики “102”, тому патрульні реагують на порушення правил зупинки і стоянки з урахуванням пріоритетності завдань”.
Тариф на евакуацію авто в столиці колишній: фіксована “такса” в 720 грн за доставку машини з місця евакуації на штрафмайданчик плюс 144 грн за кожну добу “постою”. Починаючи з восьмого дня ставка знижується до 24 грн/добу.
У Патрульній поліції повідомили, що всі оплати за евакуацію та зберігання авто на штрафмайданчиках надходять на рахунок ДП “Розвиток”, проте загальну суму вирішили не розголошувати.
Однак елементарний підрахунок з урахуванням розміру штрафу (від 255 до 510 грн), “послуг” евакуатора і як мінімум двох днів зберігання на штрафмайданчику (мало кому вдавалося забрати свою машину в день евакуації) набігає сума від 3,7 до 4,45 млн грн.
Якщо ж рахувати штрафи по 20 тис. постанов, виписаних Патрульною поліцією щодо порушень правил зупинки і стоянки, то виходить навіть більше. Мінімальний штраф за порушення за таке порушення становить 255 грн (максимальний – 510 грн), що дає як мінімум 5,1 млн грн.
Вадим Добровольський
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас