В Україні можуть змінитися мінімальні норми соціального забезпечення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні можуть змінитися мінімальні норми соціального забезпечення

Казна та Політика
1832
Верховна Рада України має намір ратифікувати Конвенцію Міжнародної організації праці №102 про мінімальні норми соціального забезпечення, повідомила під час брифінгу голова парламентського комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денисова.
“Протягом останніх років Україна рухалася в напрямку ратифікації, змінювала своє законодавство і, нарешті, президент вніс до ВР законопроект про ратифікацію”, – сказала Денисова.
За словами Денисової, дана конвенція гарантує громадянам мінімальний рівень базового соціального захисту. Конвенція залишається чинною в 30 країнах, і Україна стане 31 країною, яка підпадає під її дію після ратифікації. Конвенція існує з 1952 року.
Денисова зазначила, що за деякими показниками соціального захисту Україна перевершує вимоги конвенції. У той же час, по ряду параметрів соціального захисту потрібно провести посилення забезпечення.
Вона повідомила, що Україна взяла на себе зобов’язання приєднатися до цієї конвенції ще в 2006 році, коли ВР ратифікувала оновлену Європейську соціальну хартію.
Депутат зазначила, що її комітет буде доводити до парламентаріїв важливості ратифікації. “Сподіваюся, що найближчим часом цей законопроект буде прийнятий”, – сказала Денисова.
Денисова також повідомила, що сьогодні розглядається питання приєднання України до 9 з 15 розділів конвенції. Пояснюючи відмінності українського законодавства і конвенції, Денисова навела як приклад окремі розміри соціальних виплат.
“Мінімальна ставка допомоги з тимчасової втрати працездатності у нас забезпечується на рівні 50% (середнього заробітку – ред.), Конвенція пропонує – не нижче 45%”, – сказала Денисова.
Мінімальна пенсія за віком в Україні, за словами депутата, становить 78% від мінімальної заробітної плати, що повністю відповідає вимогам конвенції. У той же час Денисова зазначила, що це не може забезпечити достатній рівень життя пенсіонерів. Також нормам конвенції відповідають рівень соціального забезпечення в разі нещасних випадків на виробництві та допомога при вагітності і пологах.
“Однак, завданням для нас стане пошук можливостей щодо збільшення допомоги по інвалідності та пенсій у зв’язку з втратою годувальника», – сказала Денисова.
Зокрема, депутат зазначила, що конвенції сьогодні відповідає лише розмір допомоги інвалідам І групи, яка дорівнює 100% пенсії за віком. Також лише частково відповідають конвенції умови отримання права на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.
Представник регіонального офісу Міжнародної організації праці для країн Європи і Центральної Азії Валерія Шмітт на брифінгу заявила, що ратифікація цієї конвенції повинна посилити соціальний захист в Україні.
“Україна довго працювала над наближенням ратифікації конвенції, і, безумовно, ратифікація посилить систему соціального захисту в Україні», – сказала Шмітт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас