Тарифні коливання: за лютий харків'яни платять за тепло на 25% менше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифні коливання: за лютий харків'яни платять за тепло на 25% менше

Особисті фінанси
318
Після шокуючих платіжок, які харків’яни отримали за опалення в січні, чиновники переглянули тариф і рапортували: за лютий заплатять на 25% менше. Але повертати переплачені за перший місяць комунальники не квапляться.
Нагадаємо, нарахування за опалення в січні склали 21,61 грн за “квадрат” при діючому тарифі 16,42 грн. Тоді в КП “Харківські теплові мережі” пояснили, що на підставі листа Мінрегіонбуду провели перерахунок з урахуванням середньомісячної температури повітря, яка склала -7 °С. Але люди, яким по квитанції довелося заплатити від 1000 до 1500 грн за двокімнатну, переплативши мінімум 300 грн, обурилися і навіть склали петицію з вимогою провести перерахунок.
Як заявив перший віце-мер Ігор Терехов, в мерії також здивувалися підрахункам комунальників і домоглися від Києва зміни тарифу за лютий відповідно до методики, затвердженої Кабміном. Нарахування склали 12,44 грн за “квадрат”.
Місцеві опозиціонери впевнені: чиновники переглянули тариф під тиском громадськості. “Ми зробили запит до Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг і отримали однозначну відповідь: при розрахунку тарифу застосовувати постанову Кабміну, а не лист Мінрегіонбуду. В результаті в січні КП” ХТС “отримало додатково 70 мільйонів гривень”, – розповіла “Сегодня” депутат міськради від “Самопомочі” Олена Ворона.
Однак перерахунок за січень комунальники поки не проводять. КП “ХТС” обіцяє скорегувати нарахування після роз’яснень Мін’юсту, але коли їх отримають, на підприємстві не знають.
Як запевнив нас Ігор Терехов, зараз вимагають формулу для проведення перерахунку, але активісти наполягають: щоб повернути гроші, пояснення непотрібні.
“Гендиректор сказав, що нарахування скорегують в кінці опалювального сезону. Але на той час люди вже заплатять, і гроші залишаться на рахунку підприємства до наступного сезону. Ми переконуємо КП” ХТС “перерахувати тепло по нормативному документу. Якщо не вдасться, не виключаємо звернення до суд “, – сказала Ворона.
Яким буде тариф за тепло в березні невідомо: його також вирахують з урахуванням середньомісячної температури. А ось споживачі, у яких є індивідуальні лічильники тепла або прилади обліку, встановлені на будинок, заплатять по-старому – 642,09 грн за Гкал.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас