Хто не працює – той не їсть: Як тепер будуть нараховувати зарплату українським чиновникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто не працює – той не їсть: Як тепер будуть нараховувати зарплату українським чиновникам

Казна та Політика
2833
В Україні стартував пілотний проект з реорганізації оплати праці, в рамках якого зарплату чиновникам будуть нараховувати не у вигляді традиційної фіксованої ставки плюс премії, а в залежності від ефективності їхньої роботи.
Крім зарплати діятиме бонусна система, щоб підвищити мотивацію співробітників.
Тестують проект на базі Київського інвестиційного агентства (КІА), в якому відбудуться серйозні кадрові чистки. Наймати нових співробітників тут збираються під чітко прописані посадові обов’язки і виключно на конкурсній основі. Приміром, на місце гендиректора на “вільному” ринку наймуть CEO, який буде підзвітний Київській міськадміністрації, а вести за ним нагляд будуть відділ внутрішнього контролю та аудиту, а також громадськість.
Аналогічну схему оплати праці вводить зараз і Київська обладміністрація. “Інтерес з боку держструктур до подібних проектів є. Зараз ми допомагаємо “Укрзалізниці”, ведемо переговори з портами, беремо участь у відборі топ-менеджерів держпідприємств, який проводить Мінекономрозвитку”, — розповіла партнер Talent Advisors Тала Стеценко.
Держструктури стали активніше підбирати нових співробітників через спеціалізовані інтернет-портали з працевлаштування. При цьому шукають тут фахівців різного рівня – від топів (зокрема, керівників шукають “Артемсолі” і “Укрспирту”) до рядових співробітників, уточнила контент-менеджер Rabota.ua Тетяна Пашкіна.
Не всі заявки оформлені повно й інформативно. Найчастіше не вказується розмір заробітної плати або її розмір є неконкурентним на ринку праці. Наприклад, департамент фінансів Одеської обладміністрації шукає бухгалтера на 1378 грн на місяць. “Є і робота-мрія. У Коростенську виправну колонію шукають охоронця, доба через три, обіцяють йому звільнення від призову і повний соцпакет. Зарплата – 2250 грн”, — розповіла Пашкіна.
При цьому багато HR-фахівців переконані, що поки не буде реформована система відповідальності та оплати, вакансії держструктур навряд чи стануть престижними. Знайти суперспеціаліста на зарплату в 2-3 тисячі гривень, а ще краще професіонала-волонтера – практично нереально, додають вони.
Останнім часом питання ефективності стає вкрай актуальним не лише для держструктур, але і для комерційних компаній.
“Компанії замінюють оцінку результативності оцінкою ефективності. Результативність — це план-факт, наприклад, продати на мільйон, зробити стільки дзвінків, а ефективність — це баланс витрат і отриманого результату. Скажімо, скільки угод було в обробці, а скільки вдалося закрити”, — пояснює Стеценко.
Фахівці в свою чергу, очікують, що система мотивації буде прозорою. “Припустимо, людина отримувала 10 тис. грн на місяць, а тепер їй кажуть: 7 тисяч у тебе – фіксована частина, а 5 тисяч ти зможеш заробити, якщо будеш ефективний. Він залишиться, але, якщо йому не доведеться для цього працювати по 14 годин на день, а інакше просто почне шукати інше місце”, — пояснює Пашкіна.
Як повідомлялося раніше, озвучена зарплата найвідоміших депутатів Ради: від 4,6 до 6,1 тисячі грн. Двоє не напрацювали навіть на депутатський посадовий оклад.
Водночас зарплата українців усього за місяць знизилася на 17 відсотків. Найменший рівень середньої заробітної плати в січні був відзначений у сфері поштової та кур’єрської діяльності.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас