Financial Times: Міністр фінансів України, народжена у США, веде переговори щодо високої державної посади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Financial Times: Міністр фінансів України, народжена у США, веде переговори щодо високої державної посади

Казна та Політика
2698
Наталія Яресько, міністр фінансів України, яка народилася у США, провела переговори щодо очолення нового технократичного реформістського уряду в умовах інтенсивного політичного маневрування на вищому рівні.
Більше ніж 10 днів тому пані Яресько отримала пропозицію обійняти посаду прем’єр-міністра від представників президента Петра Порошенка та Арсенія Яценюка, чинного прем’єр-міністра. Вони обидва запропонували підтримку своїх парламентських фракцій та свободу від втручання, повідомили виданню особи, обізнані у цьому питанні.
«Колишній керівник фонду, яка прийняла громадянство України, щоб стати членом уряду наприкінці 2014 року, упродовж минулого тижня займалася організаційними питаннями та складанням програми діяльності нового уряду», додають джерела видання.
Але наприкінці минулого тижня переговори зайшли у глухий кут. Схоже на те, що натомість Петро Порошенко та Арсеній Яценюк почали розглядати альтернативний план – призначення на посаду голови уряду Володимира Гройсмана, чинного спікера Верховної ради.
Високопосадовець, який погодився надати інформацію на умовах анонімності, повідомив Financial Times, що кандидатура пані Яресько не була виключена з розгляду на посаду прем’єра і досі «залишається у грі».
Політична невизначеність загрожує припиненням міжнародної фінансової допомоги, конче необхідної знекровленій економічною кризою Україні, при цьому боротьба з проросійськими сепаратистами у східних регіонах, що відкололися, не згасає.
Наталію Яресько високо оцінюють інвестори та міжнародні партнери України, які схильні вважати технократичний уряд на чолі з нею найкращою гарантією продовження системних реформ та боротьби з тотальною корупцією.
Кабінет міністрів на чолі з Гройсманом вони вважають більш слабким з точки зору здатності протистояти тиску з боку потужних впливових ділових та політичних кіл, у тому числі олігархів-мільярдерів, а також з боку президента, оскільки Гройсман, на їхню думку, є його довіреною особою.
Як стверджують обізнані у цьому питанні джерела видання, пані Яресько навряд чи погодиться працювати в уряді Гройсмана, що може поставити під загрозу надання підтримки кредиторами, зокрема, Міжнародним валютним фондом.
«Третім сценарієм» можуть бути дострокові вибори до Верховної Ради. Але малоймовірно, що вони відбудуться до настання осені, оскільки це може на шість місяців занурити країну у безодню політичної невизначеності та звести нанівець зусилля з проведення реформ.
У політичних колах стверджують, що Порошенко та Яценюк хочуть уникнути дострокових виборів після різкого падіння підтримки їх самих та їхніх партій. Вони побоюються, що їхні партії можуть втратити членство у парламенті, і достатньо велику кількість голосів отримають групи на чолі з Юлією Тимошенко, колишнім прем’єр-міністром, та Міхеїлом Саакашвілі, колишнім президентом Грузії, який нині є головою Одеської ОДА і створює антикорупційну партію.
У США, що є найбільшою країною – прибічником України на міжнародній арені, також вважають за необхідне уникнути дострокових виборів. Але деякі аналітики попереджають, що у разі призначення Наталії Яресько, колишнього дипломата США, на посаду прем’єр-міністра російська пропаганда отримає додаткові підстави для зображення Києва маріонеткою Вашингтона.
Україна поринула у політичну кризу минулого місяця після відставки Айвараса Абромавічуса, міністра економіки, який заявив, що особи, близькі до президента та прем’єр-міністра, намагалися блокувати здійснення антикорупційних реформ. Пан Абромавічус закликав до створення неполітизованого технократичного уряду на чолі з пані Яресько.
Хоча Верховна Рада не спромоглася відправити Яценюка у відставку, його позиції послабились внаслідок того, що Рада визнала роботу очолюваного ним уряду незадовільною, і деякі депутатські фракції вийшли з широкої коаліції.
МВФ також фактично призупинив виділення чергового траншу підтримки у розмірі 18,5 мільярда доларів США до тих пір, поки він не буде впевнений у тому, що у країні є ефективний уряд, здатний до продовження процесу реформ.
Міністерство фінансів України відмовилося надати коментарі щодо готовності Наталії Яресько очолити новий уряд. У неділю в телевізійному інтерв’ю Арсеній Яценюк сказав, що більше ніхто не надав конструктивних пропозицій щодо нового уряду та коаліції, і закликав до підтримки очолюваного ним уряду, що продовжує працювати у нинішньому складі.
Neil Buckley, Roman Olearchyk, Financial Times
Переклад здійснено за підтримки бюро перекладів “Тріс”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас