Названо ТОП-5 проблем сільського господарства України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названо ТОП-5 проблем сільського господарства України

Аграрний ринок
10099
Незважаючи на перспективність розвитку агросектора в Україні, ця галузь стикається з безліччю проблем. Про це свідчать дані огляду “Україна: огляд економіки”, підготовленого Американською торговою палатою (АТП).
Девальвація гривні і спровоковане нею подорожчання палива, добрив і т. і., зокрема, призвело до підвищення собівартості вирощування культур, відзначають експерти.
Крім того, в галузі зафіксовані кадрові проблеми, труднощі з фінансуванням і деградація сільгоспугідь.
Експерти радять Україні запровадити такі зміни в агросекторі:
- Перехід від сировинного експорту до експорту продуктів з високою доданою вартістю;
- Перехід до сталого землеробства та використання ефективних методів ведення сільського господарства (точне землеробство, мінімальна обробка землі, електронна карта полів, використання GPS-технологій);
- Налагодження повноцінних експортних відносин з Азією, Африкою, ЄС і США;
- Підвищення стандартів безпеки продуктів харчування;
- Підвищення енергетичної незалежності сектора за рахунок використання альтернативних видів енергії;
- Реалізація інфрастуктурних проектів, які дозволять збільшити обсяги виробництва і скоротити його собівартість, а також зменшити втрати сировини і готової продукції при зберіганні і транспортуванні;
- Підвищення ефективності систем управління аграрними підприємствами.
“Потрібно сконцентруватися на точках зростання, які повинні стати драйвером розвитку галузі сільського господарства в цілому. По-перше, це ефективізація систем управління на аграрних підприємствах. За рівнем управління ми значно відстаємо від наших західних колег. По-друге, підвищення технологічності виробництва – потрібно активно використовувати наші IT-напрацювання для цілей сільського господарства. І по-третє, пошук можливостей для розширення збуту на експортних ринках Азії, США та Європи”, – зазначає керівник практики АГРОКОНСАЛТИНГ Baker Tilly Сергій Сизоненко.
Фахівці АТП також відзначають, що головним експортним ринком для реалізації української с/г-продукції став Європейський Союз. Обсяги “аграрної” торгівлі України з Росією на даний момент майже в п’ять разів нижче, ніж з ЄС.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас