Доступна Tesla: Ілон Маск представить новий електромобіль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доступна Tesla: Ілон Маск представить новий електромобіль

Технології&Авто
3793
Компанія Tesla Motors на початку березня почала розсилати журналістам запрошення на презентацію нової моделі свого електрокара. Нею стане Tesla Model 3 – найдоступніший з автомобілів Ілона Маска. Його покажуть 31 березня в Каліфорнії, тоді ж почнуть приймати замовлення (депозит складе від $1000 до $5000). За попередніми даними, ціна новинки складе від $35000, тоді як Model S коштує близько $70 000, а недавно представлений кросовер Model X – понад сотню тисяч доларів. Яким саме буде автомобіль і коли чекати новинку?
Model 3 – що це?
Нова модель – Tesla Model 3 – стане найдоступнішим автомобілем компанії Tesla Motors. Згідно з попередніми даними, за габаритами новинка буде на 20% меншою, ніж Model S. Та й характерних дверей, що нагадують крила чайки, як у Model X, нова модель також не отримає.
Tesla Model S Фото: http://www.autoblog.com/
І якщо дизайн буде приблизно однаковий із Model S, то технічні характеристики – дещо слабші. Так, Model 3 буде розганятися від нуля до сотні км/год за 4,1 секунди, тоді як Model S робить це за 2,8 секунди, а Model X – за 3,2 секунди.
Як і всі сучасні автомобілі Tesla, Model 3 буде обладнана автопілотом. Ілон Маск обіцяв, що вже протягом кількох років ця технологія дозволить повністю взяти керування на себе і перевезти пасажира через континент (Америку) без необхідності торкатися керма.
Найважливіший автомобіль
Майбутній автомобіль Tesla Model 3 Ілон Маск назвав знаковим для компанії. Вся справа в тому, що завдяки порівняно невисокому ціннику, Tesla Motors зможе продавати величезну кількість цих машин в США і Європі. Також великі надії Маск покладає на Китай, де через велику загазованість міст електромобілі починають користуватися все більшою популярністю.
У самій компанії впевнені, що вже протягом кількох років зможуть продавати до 500 000 одиниць своїх автомобілів, що в десять разів вище за поточні показники. І основні продажі будуть припадати саме на найдоступніший із варіантів – Tesla Model 3.
До того ж, сьогодні Tesla Motors будує величезну «Гігафабрику» з виробництва акумуляторів. У проект вклали близько $5 млрд, а його основне завдання – забезпечити Tesla належною кількістю батарей. Саме вони сьогодні становлять головну проблему через свій дефіцит: деяким покупцям доводиться чекати свій автомобіль місяцями. Будівництво фабрики, яке повинно закінчитися в 2017-му (як раз під вихід Model 3) дозволить не тільки заповнити дефіцит, а й знизити вартість самих акумуляторів за рахунок їх масового виробництва.
Причина популярності та ризики
Середня ціна автомашин, придбаних зараз американцями, становить близько $31 000. І автомобілі в ціновому діапазоні $25 000-$35 000 користуватимуться масовим попитом. Саме на це, судячи з усього, і розраховує Маск.
Аналітики Morgan Stanley взагалі вважають, що раніше 2018-го Model 3 в масовий продаж не надійде. Для компанії це може стати серйозною проблемою: за останній рік збитки Tesla Motors склали $1 млрд, що призвело до зниження вартості акцій компанії на 15%. До того ж, на п’ятки вже наступає Chevrolet зі своєю новинкою Chevy: машина надійде в продаж вже наприкінці цього року.
Несподіваним сюрпризом для покупців може стати і «фішка» Маска – в першу чергу продавати моделі за ціною набагато вищою за базову. Наприклад, Model X для перших покупців була на 75% дорожча від заявленої. Вся справа в тому, що компанія пропонувала спеціальну серію Signature Series: автомобіль у топовій комплектації, розрахований на обмежену кількість покупців. Для отримання цієї моделі охочим довелося залишити в якості передоплати $40 000 замість звичайних $5 000.
Якщо компанія піде тим самим шляхом з Model 3, то замість доступного автомобіля за $35 000 перші «щасливчики» будуть змушені викласти за новинку близько $60 000. До того ж, експерти побоюються, що державні пільги для автомобілів не будуть надаватися вічно. І тоді «доступна» Tesla стане «звичайною».
Ілля Кабачинський
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас