Дорогі сигарети обійдуться українцям ще дорожче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорогі сигарети обійдуться українцям ще дорожче

Особисті фінанси
1951
Уряд знову має намір підняти ціни на сигарети – за рахунок чергового підвищення акцизів.
Фіксовану частину тютюнового акцизу вже підвищили на 40% на початку цього року. Тепер мова йде про підвищення адвалорної ставки акцизу, яка обчислюється у відсотках від митної вартості товарів. Мінфін запропонував депутатам підняти цю ставку з 12% до 15% від максимальної роздрібної ціни.
Зараз учасники тютюнового ринку активно дискутують, що краще – підвищити адвалорну частину акцизу або залишити мінімальну роздрібну ціну на сигарети.
Мінімальну роздрібну ціну на тютюнову продукцію Рада встановила на початку цього року. Правда, при цьому депутати “забули” затвердити відповідний порядок її визначення та застосування. А вже в лютому уряд і зовсім відмовився від “мінімалки” – і підтримало законопроект про збільшення адвалорної ставки акцизу.
Одночасно продовжує діяти податкова норма про введення мінімальної роздрібної ціни. При цьому немає навіть проекту закону про її скасування.
Якщо законопроект про адвалорну ставку все-таки приймуть, то відразу істотно підвищиться ціна на сигарети, які сьогодні коштують більше 17,9 грн. За оцінками експертів, пачка дорогих сигарет в роздробі подорожчає відразу на 60-80 копійок. Зате ціни на дешевші сигарети залишаться колишніми.
Сьогодні свої інтереси активно лобіюють виробники як дорогих, так і дешевих сигарет. До кого прислухається Мінфін – поки не ясно.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас