Страховики отримали на 20% більше премій по "автоцивілці" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики отримали на 20% більше премій по "автоцивілці"

Особисті фінанси
426
Страховикам вдалося продати в 2015 році 6,83 млн полісів «автоцивілки». Це на 8,7% менше, ніж в 2014 році, коли кількість проданих полісів впала на 14%, повідомили в Моторному (транспортному) страховому бюро України (МТСБУ).
Правда, страховики при цьому змогли залучити більше коштів – їх премії виросли на 20%, до 2,97 млрд грн, тоді як роком раніше приріст премій був всього 1,2%. В середньому один поліс в 2015-му «подорожчав» на 31,5%.
Основна причина зниження кількості застрахованих – майже повна відмова страховиків від залучення клієнтів в Донецькій і Луганській областях. Наприклад, в СК «Арсенал Страхування» і «Альфа Страхування» розповіли, що вони не приймають на страхування рухоме і нерухоме майно в зоні АТО, а також в іншій частині Донецької та Луганської областей.
А зростанню премій допомогла рекомендація МТСБУ відмовитися з червня 2015 року від мінімальних коефіцієнтів при розрахунку вартості ОСАГО. Тоді середній тариф виріс на 30% – до 435 грн.
Антимонопольному комітету це не сподобалося. 10 лютого комітет рекомендував МТСБУ «вжити заходів щодо перегляду протокольного рішення засідання в частині виключення положень, які можуть впливати на обмеження самостійності страхових компаній при встановленні вартості послуг по ОСАГО», говориться в рішенні АМКУ.
Втім, в бюро вважають, що ціни за поліси «автоцивілки» страховики підвищували і за власною ініціативою. «Збільшення розміру премії викликано застосуванням підвищувальних коефіцієнтів більшістю компаній у зв’язку з різким зростанням вартості імпортованих запчастин для ремонту», – стверджує генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.
Темпи зростання страхових виплат залишаються низькими. Страховики в минулому році врегулювали 98,78 тис. страхових подій (-8,4%), в тому числі 12,5 тис. – По європротоколу. Потерпілим було виплачено 1,09 млрд грн (зростання на 11,4%), в тому числі 73,3 млн грн – за європротоколу. На руки в середньому потерпілий отримував від СК 11,03 тис. грн (по європротоколу – 5,9 тис. грн).
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас