Цінова нерівність: Чому товари для жінок коштують дорожче за інші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цінова нерівність: Чому товари для жінок коштують дорожче за інші

Особисті фінанси
3218
Товари з маркуванням “спеціально для жінок” коштують дорожче, ніж аналогічні товари для чоловіків, а компанії нав’язують жінкам непотрібні їм послуги на підставі гендерних стереотипів.
До таких висновків прийшли автори численних досліджень в різних країнах.
Дослідження Управління у справах споживачів Нью-Йорка, виконане на замовлення нью-йоркського мера Білла де Блазі, показало, що товари, орієнтовані на жінок, виявилися дорожчими товарів, цільовою аудиторією яких були чоловіки.
У дослідженні порівнювався цілий ряд найменувань – від побутових предметів, іграшок та аксесуарів до предметів особистої гігієни та одягу.
Автори багатосторінкової доповіді стверджували, наприклад, що самокат рожевого кольору, мабуть орієнтований на дівчаток, коштує дорожче, ніж аналогічний самокат більш нейтральних відтінків, їздити на якому буде за задумом мерчендайзерів хлопчик.
В цілому продукти для жінок стоять на 7% дорожче, ніж ті ж продукти для чоловіків. Жінки на 7% більше платять за іграшки і аксесуари, на 4% більше за дитячий одяг, на 8% більше за одяг для дорослих, на 13% – за продукти догляду за собою.
Схожі дослідження, прийшли приблизно до тих же результатів, проводилися після цього і в інших країнах, включаючи Францію, Великобританію, Канаду та Австралію.
Зацикленість деяких маркетологів, мерчендайзерів і рітейлерів на певних гендерних характеристиках – товари, призначені для дівчаток або жінок, будуть обов’язково асоціюватися з рожевим кольором – змусила активістів рухів за права жінок назвати феномен “гендерного” відмінності ціни “податком на рожеве” або “жіночим податком” (Pink Tax, Taxe Rose).
Самі жінки, як показують дослідження, готові платити більше і часом навмисно вибирають дорожчий товар. Пояснюється це в тому числі психологічними факторами, так як товар, який сприймається як “зроблений спеціально для жінок” цінніший, ніж звичайний, нічим не виділяється товар.
“Маркетинг використовує цей прийом, обіцяючи покупкою того чи іншого товару побутової хімії, гігієни, догляду відродити гідність (“ви цього варті”,“ви це заслужили”) або привернути до себе уваги чоловіки, або продовжити молодість і красу, поза якими уваги чоловіків не отримати”, – говорить соціолог Олена Різдвяна.
Принципи ціноутворення припускають, що перш ніж виставити на продаж товар і призначити йому ціну, рітейлери аналізують потреби і можливості ринку і просять рівно стільки за той чи інший продукт, скільки споживач готовий заплатити, апелює до законів ринку маркетолог Марк Білліг, партнер британської консалтингової фірми Simon -Kucher.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас