ФінТех Подкаст 96. Лариса Макарова (Visa): Як убезпечити свою платіжну карту? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
БІЗНЕС

ФінТех Подкаст 96. Лариса Макарова (Visa): Як убезпечити свою платіжну карту?

Фінтех і Картки
1174
У новому випуску подкастів на Finance.UA ведуча Юлія поспілкувалася з директором з управління ризиками в Україні, країн СНД, Південно-Східної Європи компанії Visa Ларисою Макаровою на тему, як убезпечити свою платіжну картку від зловмисників.
Раніше, Національний банк заявляв, що за 2015 рік за сумою збитків банки показали зростання втрат більше, ніж в два рази, в порівнянні з 2014 роком.
“Кількість шахрайських операцій, за якими відзначалися збитки, збільшилася на 24%”, – розповідає начальник відділу департаменту платіжних систем НБУ Володимир Харченко.
Лариса Макарова відзначає, що по картах Visa рівень шахрайських операцій в Україні за станом на третій квартал 2015 року склав 0,7 базисних пункту. Для довідки: 1 базисний пункт – 1 цент шахрайства на 100 доларів легітимною операції. Якщо порівняти цей показник з сусідніми країнами СНД і Південно-Східної Європи, то Україна знаходиться на другому місці по мінімальному рівню шахрайства після Білорусі.
Але незважаючи на позитивні показники рівень шахрайство то зростає, то знову падає. Зловмисники пильно стежать за розвитком індустрії безготівкових платежів і, звичайно ж, бажають скористатися будь-якою вразливістю. Самим поширений методом розкрадання коштів стала соціальна інженерія, – коли, наприклад, на телефон надходить дзвінок від шахраїв, які, найчастіше, представляються співробітниками банку, і впливають на людину, обманним шляхом виманюють всі дані по карті, і в кінцевому підсумку отримують доступ до грошам. Найчастіше жертвами такого злодійства стають люди пенсійного віку.
Лариса Макарова повідомила, що банк ніколи не дзвонить своїм клієнтам і не розпитує інформацію про платіжну картку. Більш того, є дані, наприклад СVV код, PIN-код, одноразовий пароль, отриманий на мобільний телефон і т.д., які відомі тільки власнику картки і не підлягають розголошенню третім сторонам ні за яких обставин. Якщо держатель особисто телефонує в банк, тоді проходить процес ідентифікації клієнта і оператор банку уточнить ПІБ, номер карти, адресні дані.
Яким же чином убезпечити свою платіжну карту? В першу чергу, потрібно обзавестися чіповими картками, навіщо? Слухайте прямо зараз у свіжому випуску подкасту на порталі Finance.UA. Там же ви дізнаєтеся, як завдяки системі 3D Secure безпечно здійснювати покупки в інтернеті практично закритими очима.
Хронометраж: 36:17
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас