Чи стане легше купити долари і зняти депозит: Банкіри прокоментували рішення НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи стане легше купити долари і зняти депозит: Банкіри прокоментували рішення НБУ

Кредит&Депозит
10718
Нацбанк ухвалив рішення про підвищення максимального ліміту по продажу валюти. З суботи за раз під один паспорт можна буде купити інвалюти вже не на 3 тис. грн, а на 6 тис. грн. Про це повідомила голова Нацбанку Валерія Гонтарєва.
Крім того, НБУ сильно збільшив добову норму коштів, які видаються з рахунків населення: за гривневими вкладами – з 300 тис. грн до 500 тис. грн, а за валютними – з еквівалента 20 тис. грн до 50 тис. грн.
Банкіри вважають, що це зіграє їм на користь, а зростання курсу долара через ажіотажний попит на нього не буде.
«Рішення не тільки позитивне. Воно запізніле. Всі валютообмінні операції пішли на чорний ринок. Якщо людині треба купити не $100, а $1000, вона спокійно заходить в інтернет і купує їх за оголошенням. Треба перенаправляти потоки з сірого ринку в каси банку. І нехай $200 – це ще мало. Важливіше інше: НБУ дав сигнал і реально показав, що готовий до лібералізації. Але ми всі чекаємо скасування норми про обов’язковий продаж експортерами 75% своєї валютної виручки », – сказав нам керівник роздрібного бізнесу АгроКомБанку Ігор Львов.
Фінансисти вважають, що навіть якщо з послабленням обмежень і почнеться якийсь відтік вкладів, він не створить навантаження на відділення. Всі, хто хотів забрати вклади (і маленькі і великі, особливо в гривні), вже забрали.
А на думку начальника відділу депозитних продуктів і поточних рахунків UniCredit Bank Ірини Стрепетової, люди навіть можуть почати активніше нести гроші на депозит. «Це позитивний сигнал, який допоможе банкам повернути довіру населення», – зазначила вона. Втім, як тільки люди почнуть частіше поповнювати вклади, банки стануть активніше знижувати процентні ставки. Незважаючи на те що з початку року ті і так просіли на 1,5-2% річних: середня прибутковість гривневого 3-місячного внеску зараз становить 19,16% річних, а доларового – 6,54%.
Складнощі можуть виникати хіба що з готівкою, яку можна знайти далеко не в кожному банківському відділенні. Але банкіри обіцяють вирішити проблему, відзначаючи, що поріг по видач регулятор підвищив не надто суттєво – з $1000 до $1880-1890 (в залежності від зміни курсу). «Середній депозит в доларах в нашому банку $ 12 тис., в євро – 7 тис., в гривні – 70 тис. Готівки повинно вистачити», – запевнила Стрепетова.
Схожі запевнення дали і в інших банках. «Валютна готівка в касах – не проблема. Якби було скасування всіх обмежень, то був би сплеск. А збільшення в два рази не дасть негативного ефекту. $200 замість $100 продадуть вільно. Треба більше – всі знають, куди йти. Некатастрофічно і збільшення сум видачі з депозитів. Багато банків не знають куди подіти валюту», – говорить начальник управління казначейства Комерційного індустріального банку Андрій Пономарьов.
До речі, вчора гривня продовжила зміцнюватися на міжбанку – з 26,65 грн/$ до 26,10 грн/$. А якби Нацбанк не викупив з ринку $ 30 млн, то валюта просіла б ще сильніше.
Пропозицію долара, що різко зросла вчора, найчастіше пояснювали старими причинами: заведенням в країну валюти для сплати податку на прибуток за 2015 року і для проведення запасу платежів перед 4-денними вихідними перед святом 8 березня.
Але одночасно з’явилася і додаткова версія – інсайдерська. Нібито деякі великі банки знали про те, що Нацбанк за підсумками засідання монетарного комітету оголосить про підвищення лімітів по видачі готівки з рахунків українців, і вирішили заздалегідь конвертувати свою валютну позицію, щоб наростити гривневі запаси для видачі вкладникам.
«Ринок знав про це ще вчора, коли йшла підготовка до засідання нацбанківського комітету. Ну і готувався відповідно до цієї події», – запевнив Ігор Львов.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас