Валютні обмеження повернули до витоків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні обмеження повернули до витоків

3500
Нацбанк підвищив ліміти на продаж валюти фізособам і зняття ними грошей з рахунків. Втім, через торішню девальвацію нові ліміти НБУ в валютному еквіваленті такі ж, як в момент введення обмежень півтора роки тому. Банкіри не бояться прискорення відтоку валютних вкладів, так як всі, хто хотів, уже давно забрали валюту з банків.
Нацбанк згадав початок
Нацбанк дозволив банкам продавати громадянам більше валюти. З суботи, 5 березня, він підвищує ліміт продажу готівкової іноземної валюти з 3 тис. грн до 6 тис. грн в еквіваленті на добу. Фактично це означає повернення обмеження до початкового рівня. Коли регулятор ввів це обмеження у вересні 2014 року, долар коштував 13,5 грн, і за 3 тис. грн можна було купити приблизно $222. За наступні півтора року гривня девальвувала в два рази і зараз по ліміту можна купити $ 115. Підвищуючи ліміт в гривні, НБУ повернув можливість придбати ті ж $ 222 (при угодах по курсу 27 грн/$).
Ці обмеження діють лише в обмінних пунктах і касах банків. Небанківські обмінники, незважаючи на запевнення НБУ про посилення правил роботи, як і раніше, можуть продати вам валюту на будь-яку суму без обмежень НБУ, без сплати 2-процентного збору і пред’явлення документів.
Також НБУ підвищив ліміти на зняття валютних коштів з рахунків – з 20 тис. грн до 50 тис. грн на добу. З цим обмеженням ситуація трохи краща, ніж з продажем валюти. Вкладники півтора року тому могли знімати по $1,5 тис. на день, зараз – по $740 (при курсі 27 грн/$), а зможуть – по $1,85 тис. Ліміт на зняття грошей в національній валюті зріс з 300 тис. грн до 500 тис. грн.
Вкладники змирилися
Учасники ринку кажуть, що останніми місяцями вкладники почали повертати депозити в банки, навіть валютні. «В останні кілька місяців залишки на депозитах збільшуються. Сьогодні вільна ліквідність в системі лише у гривні перевищує 100 млрд грн. Відповідно ризики ліквідності поступово знижуються в цілому по системі, що дозволяє сьогодні послабити обмеження на виплату коштів з гривневих і валютних рахунків», – говорить голова правління Комерційного індустріального банку Вадим Березовик.
Проте ринок поки не готовий повністю скасовувати ці обмеження. «Ринок усе ще дуже чутливий до появи будь-якої, іноді навіть нейтральної, інформації. Тому обмеження зніматимуться поступово. І повністю їх можна буде скасувати тільки після повної стабілізації ситуації на валютному ринку», – зазначає начальник центру середнього та малого бізнесу УкрСиббанку Євген Бородін.
Обережні очікування
Банкіри не бояться, що підвищення лімітів на зняття коштів спровокує відтік грошей з їхніх рахунків: ті, хто хотів забрати свої заощадження, вже давно це зробив. «Відтоку коштів з банків ця лібералізація навряд чи сприятиме, бо значна частина валютних коштів уже вилучена з банківської системи. Крім того, клієнт тепер знає, що свої валютні кошти він зможе зняти швидше, а отже, ті клієнти, у яких гроші знаходяться на рахунках в банках, будуть думати – знімати чи не знімати, а ті клієнти, які забрали валюту з банку, замисляться про повернення валюти на рахунки», – вважає начальник управління казначейства Індустріалбанку Антон Марюхнич.
У той же час вкладники навряд чи дуже швидко відреагують на підвищення лімітів, і чекати значного притоку коштів у систему найближчим часом не варто. «Навряд чи наступного дня люди кинуться розміщувати вклади. Скоріше спочатку навпаки спостерігатиметься невеликий відтік: через тривалу відсутність можливості «помацати» свої заощадження люди захочуть забрати їх. Але якщо курс НБУ буде стабільним у напрямку зниження і скасування обмежень, потім раніше зняті кошти все одно повернуться в банк і в більшому обсязі, тому що депозити приносять дохід і забезпечують збереження коштів», – розповідає начальник відділу депозитних продуктів і поточних рахунків Укрсоцбанку Ірина Стрепетова.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас