Білорусь вимагає від РФ знижку на газ, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь вимагає від РФ знижку на газ, - ЗМІ

Енергетика
884
В ході переговорів Білорусі з Росією про перехід до принципів рівноприбутковості у визначенні ціни на газ білоруська сторона запропонувала тимчасовий варіант знижки, передає “Коммерсант” з посиланням на джерела.
Як повідомили джерела, Росія і Білорусь обговорюють два варіанти: принципи рівноприбутковості для “Газпрому” російського і білоруського ринку в рамках Євразійського економічного союзу, де повинен бути запущений єдиний енергоринок, і ціна, по якій Білорусь купуватиме російський газ до кінця переговорів.
Видання повідомляє, що білоруська сторона вимагає, щоб до запровадження принципів рівноприбутковості РФ надала знижку в 25 доларів за 1 тис. куб. м газу до базової ціни. На даний момент базою для формули розрахунку є ціна газу в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, де оптова ціна на газ найнижча в Росії – близько 32,4 долара без ПДВ. З урахуванням знижки основа розрахунку в 6,5 доларів на 1 тис. кубометрів виявиться майже в три рази нижче середньої собівартості видобутку в РФ.
За даними іншого джерела, мова про знижку в 25 доларів до кінцевої ціни на газ. Зараз кінцева ціна газу для Білорусі становить 142,4 долара за 1 тисячу кубометрів при середньоєвропейської ціни на газ “Газпрому” в 185 доларів.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас