5126
Їсти подано: У квітні-травні більшість київських закладів громадського харчування перепишуть цінники
— Особисті фінанси
Як пояснила керівник компанії “Ресторанний консалтинг” Ольга Насонова, причиною подорожчання став черговий виток знецінення гривні.
Це спровокувало підвищення цін на імпортні та вітчизняні продукти харчування і алкогольні напої.
Рестораторам вже почали надходити “листи щастя” від постачальників з новими прайсами на продукцію. Особливо активно змінюють ціни продавці імпортного алкоголю. Приміром, за останні кілька тижнів закордонне пиво подорожчало на 5%. Дорожчають також імпортні риба і морепродукти, овочі і фрукти”, — розповідає Насонова.
При цьому підвищення цін буде поступовим, адже всі побоюються відтоку клієнтів. Спочатку подорожчають лише найвитратніші страви.
“Почнуть з 1-2 гривень на страві, щоб подивитися на реакцію клієнтів”, — пояснює експерт.
Але в підсумку цінники “поважчають” мінімум на 10%.
За даними Насонової, лише за останні два роки ціни в столичних ресторанах зросли на 50%: у 2014 році меню подорожчало на третину, а в минулому році — ще на 20%.
“Але переписували ціни не на все. Наприклад, кава і чай, і якщо подорожчали, то мінімально”, — зазначила вона.
За матеріалами: УБР
Поділитися новиною