Валютна залежність: Українців попередили про нове подорожчання бензину — Finance.ua

Валютна залежність: Українців попередили про нове подорожчання бензину

Особисті фінанси
6480
У той час як нафта дорожчає, гривня продовжує девальвувати. На думку експертів, обидва ці чинники приведуть до подорожчання бензину на українських АЗС.
За даними порталу “ВсеАЗС”, 1 січня середня вартість бензину А-95 в Україні досягла 20,24 грн, зараз же літр аналогічного палива обійдеться в 19,42 грн. Головна причина зниження цін – “мертвий сезон”. Як пояснює заступник директора НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев, взимку попит на бензин скорочується і для того, щоб зберегти обсяги продажів, ціни доводиться утримувати.
З огляду на девальвацію української національної валюти, літр А-95 повинен був подорожчати на 2,5 грн. Однак, для того, щоб не втратити клієнтів, на АЗС ціни стримують. “Холодні” п’ять місяців (з листопада по березень) – традиційно збиткові для операторів ринку нафтопродуктів. Тільки в кінці березня, коли попит відновиться, почнеться прибутковий період. “Ми п’ять місяців працюємо в збиток і потім, за умови стабільного курсу, є півроку, щоб компенсувати збитки і попрацювати в прибуток”, – говорить президент асоціації “Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України” Леонід Косянчук.
При цьому стримування цін призводить до “відкладеного подорожчання”, яке вже найближчим часом відчують на собі автолюбителі. Ціни на бензин виростуть і стануть економічно обґрунтованими. “Втрати у вартості однієї гривні на доларі призводить до економічним обґрунтуванням піднімати вартість бензину приблизно на одну гривню на літрі. При цьому курсі вже не на 70 копійок, а на одну гривню. Валютна залежність дуже велика”, – зазначив Косянчук.
Якщо при курсі долара 24 грн/$ бензин А-95 продавався по 20,24 грн за літр, то при діючому курсі вартість палива повинна вирости на 2,5-3 грн.
“Трейдери спочатку закладали більш високий курс долара, щоб потім не опинитися крайніми. Бензин був на ринку переоцінений. Але неправда, що ціни не ростуть – зараз в регіональних мережах спостерігається уповільнений зростання цін, великі мережі тримають ціни поки. Коли ціни впали, вдалося завезти бензин вже з нафти, що подешевшала, і вони ціни не знизили. А ось дрібні мережі ціни знизили. В великих мережах вони як були, умовно кажучи, 21, так і залишилися 21”, – сказав енергетичний експерт Дмитро Марунич.
Вартість бензину, за його словами, залежить від двох головних факторів – цін на нафту на світових ринках і курсу гривні.
У свою чергу, Косянчук відзначив, що нинішні ціни на долар і нафта не можуть впливати на ринок відразу ж. “Зараз в торгових мережах є якийсь запас, який стрибки вгору і вниз згладжує. Наприклад, сьогодні ми торгуємо ще тим, що завезли дві-три тижні тому”, – сказав він.
Як пояснили в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, в структурі ціни на бензин А-95 закупівельна вартість світлих нафтопродуктів (закуповуються в доларах) займає всього 37,8%. Акцизний податок (22,8% в структурі ціни) та акцизний податок на роздрібну реалізацію (5,4% в структурі ціни) сплачуються в євро. Ще 15,8% вартості – податок на додану вартість (сплачується в національній валюті). На логістику припадає 4,4% від кінцевої вартості палива, ще 13,8% – торгова націнка і адміністративні витрати.
Таким чином, українець, купуючи п’ять літрів бензину, наприклад, за 100 грн, 44 грн віддає на податки, 13,8 грн йде на утримання заправок, зарплати і прибуток, 37,8 грн доводиться платити за самі нафтопродукти, і 4,4 грн – за логістику. Отже, на 66% ціни на бензин впливає курс долара в Україні. При цьому приблизно 85% світлих нафтопродуктів Україна закуповує за кордоном. Безпосередньо ціна нафти впливає на 22,8% в структурі ціни на бензин.
Курс гривні, за прогнозами експертів, буде рости. У березні, як вважає провідний експерт FOREX CLUB в Україні Андрій Шевчишин, він буде коливатися в межах 27-30 грн. “Оскільки в березні не очікується зміни базової ситуації з попитом і пропозицією на валютному ринку (перевищення попиту над пропозицією), можна очікувати тиску на гривню”, – вважає він.
При курсі долара 30 грн економічно обґрунтована ціна на бензин марки А-95 може досягти 23 грн за літр. Однак, запевняють експерти, подорожчання варто чекати тільки до кінця місяця – коли попит збільшиться, а нафтопродукти, що подорожчали, потраплять на переробні заводи в Україні.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас