Нацбанк активізує продаж застав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк активізує продаж застав

Казна та Політика
358
Навколо застав Національного банку України ходить багато розмов, як на ринку, так і в засобах масової інформації. Нацбанк вирішив розкрити структуру заставного майна, яку отримав від банків під рефінансування.
У Нацбанку є всього два типи продуктів, які регулятор надає в різних обсягах і при абсолютно різних обставинах.
Перший тип – монетарні кредити. Мета такого типу продукту досить проста: управляти ліквідністю комерційних банків в короткостроковий період. Даною процедурою займаються центральні банки світу, причому кожен день. Однак, у Національного банку є другий тип продуктів – стабілізаційні кредити, які використовують вже в середньостроковому періоді. Зазвичай видається для підтримки ліквідності банків у разі системної кризи ліквідності в банківській системі або вже в окремому банку.
З другого півріччя 2014 року стабкредити надавалися в дуже обмежених обсягах. З 103 млрд кредитів, 51 млрд – заборгованість перед Національним банком на початок 2016 року, фактична половина із загальної суми була представлена банкам, які були визнані неплатоспроможними. І зараз Національний банк хоче активно розпродати застави, які благополучно отримав від банків-банкрутів. До 2014 року банки-банкрути заборгували Національному банку 25,5 млн грн.
Всього під дані кредити регулятор отримав застави вартістю понад 129 млн грн. Більшу частину структури застав займають кредитні портфелі юридичних і фізичних осіб, і близько 70-75% активів на балансах банків займають саме такі портфелі. 39,2 млн гривень – кредити фізичних осіб, які перебувають в заставі регулятора, відносяться до кредитних портфелів двох банків – Дельта банку і банку Надра. В інших банках застава, яку брав Нацбанк, дуже не велика. Найбільша частка застав припадає на юридичні особи – 56,32 млн гривень. Крім цього, Національний банк брав у вигляді застав: нерухомість – 29,12 млн гривень, цінні папери – 4,95 млн гривень, рухоме майно – 1,43 млн гривень.
“У минулому році у нас був повністю трансформовано процес стабілізаційних кредитів. Попередній кредитний процес був повністю зосереджений на територіальних управліннях. Такий процес мав цілий ряд недоліків. Повна концентрація процесів управління призвела до того, що був відсутній контроль, крім того в територіальних управліннях були відсутні компетенції – там не було сертифікованих оцінювачів”, – відзначає директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник.
Це призвело до того, що Національний банк брав заставу, яка або не ліквідна, або її вартість значно завищена, або там існують юридичні ризики.
“Наприклад, у нас є випадок по одному з банків, коли прийняту заставу землі було повністю підроблено – всі документи, в тому числі, акти на землю, які були підписані неіснуючими особами. За даним фактом вже порушено кримінальне провадження, але шанси отримати реальні гроші не великі “, – зазначає Будник.
Він навів наочний приклад банку Даніель – у вигляді застави Національному банку перейшов зруйнований, не придатний для експлуатації комплекс нерухомості у вигляді покинутих військових складів загальною площею 5 765 9, кв. Об’єкт оцінений в 66 млн гривень. На момент 2013 року, коли Нацбанк отримав об’єкт в заставу, сума становила 8 млн. доларів. Доля зруйнованої будівлі вже визначена – комплекс нерухомості (а це 22 будівлі) виставлений на торги, вартість лота – 15 млн гривень. І не дивлячись на те, що від своєї первісної вартості нерухомість значно впала в ціні, будівля ще в стадії продажу.
На 2016 рік Національний банк має дуже великі надії на продаж застав. Сума минулорічних, фактичних надходжень не влаштовує Нацбанк (вони склали 1.1 млрд. грн, – ред.). Bq. Від реалізації застав, наданих під кредити рефінансування, регулятор в 2016 році має намір отримати 12,8 млрд. грн.
“Всього в 2016 році НБУ очікує погашення заборгованості за рахунок застави по кредитах рефінансування на 12,8 млрд. грн. З них 7,1 млрд. грн планується отримати від майнових прав за кредитами, в тому числі близько 4,4 млрд. грн – надходжень від очікуваних і вже накопичених погашень по портфелю Дельта банку. Ще 4 млрд. грн Національний банк планує отримати від продажу цінних паперів, і 1,7 млрд. грн – від реалізації нерухомості “, – сказав Ігор Будник.
Потенційне зростання надходжень Ігор Будник пояснив тривалістю етапів роботи з проблемними активами. Тільки в 2016 році об’єкти деяких банків, які були виведені з ринку ще в 2014-2015 роках, зможуть бути передані на реалізацію.
“Крім того, у нас великі надії на початок роботи консолідованого офісу в Фонді гарантування вкладів фізичних осіб, який візьме на себе функції управління і реалізації активів неплатоспроможних банків. Він має запрацювати з 1 квітня”, – зазначив Ігор Будник.
Національний банк спільно з Фондом розробив проект методики оцінки майнових прав за кредитами. Разом з Фондом держмайна створено робочу групу, яка протягом двох місяців повинна доопрацювати цей проект.
Всього станом на 1 лютого 2016 заборгованість банків перед регулятором за кредитами рефінансування становила 103,2 млрд грн, в тому числі 95,87 млрд. грн – основна сума (тіло) кредиту, і 7,36 млрд. грн – нараховані проценти.
Юлія Бондарь
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас