Продукти навесні: На що виростуть ціни, а що подешевшає (інфографіка)


Продукти навесні: На що виростуть ціни, а що подешевшає (інфографіка)

Весна принесе українцям не тільки погоду тепліше, а й нове зростання цін на їжу, викликане “повзучою” девальвацією гривні, прогнозують експерти.

Але зростання це буде меншим, ніж могло би бути, тому що гаманці людей досягли “купівельного дна” і платити більше за дорогі товари народ просто не буде.

За даними Держстатистики, середня зарплата в січні, порівняно з груднем 2015 р впала майже на 900 грн: було 5320 грн, стало – 4362 грн, або на 17% менше. Першими, за прогнозами експертів, почнуть дорожчати м’ясо і хліб несоціальних сортів. Але є і хороша новина: в кінці квітня – травні почнуть овочі дешевшати через те, що з’являться плоди нового врожаю – морква, редиска, зелена цибуля. Якими можуть бути ціни на деякі продукти, див. інфографіку.

Фахівці Українського клубу аграрного бізнесу говорять, що є передумови до подорожчання м’яса, так як закупівельні ціни на свиней і птицю ростуть.

За прогнозами експерта Аліни Жарко, свинина подорожчає на 2-3 грн – до 64-67 грн/кг. Яловичина збереже ціну 80-82 грн/кг, а ось вартість м’яса птиці теж виросте на 2-3 грн, до 36-39 грн/кг.

Молокопродукти, за прогнозами експертів можуть трохи (1,5-2 грн) подорожчати через електроенергію і паливо. Але вартість молочки стримає весняний зростання надоїв, адже цей продукт – швидкопсувний.

Чи залишиться стабільною і ціна на “олію”, так як її запасів достатньо. Що стосується яєць, то вони істотно, до 20-22 грн/дес., подорожчають лише до початку травня (1 травня Великдень. – Авт.), а потім ціна повернеться до нинішніх 12-15 грн/дес.

Борошно в березні дорожчати не буде, вважає експерт УКАБ Євген Дворник. Але ціни на неї можуть вирости вже на початку квітня: “В кінці березня – на початку квітня ціни можуть вирости на 2-5%”.

Експерти підрахували, що в березні борщовий набір без м’яса обійдеться в 41 грн, тобто на 3 грн дорожче, ніж в лютому (каструля 5 л).
Для березня типове зростання цін на капусту, моркву, цибулю на 5-8% через зростання витрат на зберігання продукції. Але до травня “городина” старого врожаю буде менше затребувана, та й товарний вигляд втратить, так як виростуть молоді редис, цибуля, морква. Тому її стануть віддавати дешевше, поки не зіпсувалася. А відповідно, подешевшає на 15-20%.

Також з 1 березня через нового зростання акцизів піднялися ціни на спиртне: 0,5 л найдешевшої горілки коштує тепер не 55, а 75 грн, 0,5 л коньяку 3* – не 80, а 125 грн, а 0,7 л вина подорожчало на 10-11 грн.

  • i

    Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідну частину тексту й натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це нам.

Дивись також
В Контексті Finance.ua