Кабмін схвалив демонополізацію ринку електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін схвалив демонополізацію ринку електроенергії

Енергетика
1612
Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин представив законопроект “Про ринок електроенергії”, який демонополізує ринок електроенергії.
Про це він заявив на засіданні Кабміну в середу.
“На сьогоднішній день в системі енергетики ми живемо в планово-економічній системі Радянського Союзу. Є виробники, які продають всю енергію енергоринку, який є посередником між виробниками і споживачами, а енергоринок продає її обленерго, які поставляють її кінцевим споживачам”, – говорить Демчишин.
За словами Демчишина обленерго стане виключно організацією, яка передає енергію і буде отримувати за це відповідну плату. Основна функція поставки перейде постачальнику, який буде не пов’язаний з обленерго.
За його словами, проблема в тому, що кінцевий споживач не може вибрати того, хто йому буде постачати енергію.
“Споживач не має можливості не тільки вибрати найвигідніший тарифний план, відповідно до графіка споживання, а не може взагалі поміняти споживача і повністю залежить від обленерго, яке використовує своє монопольне становище”, – говорить він.
Як зазначається, новий закон дає можливість споживачам і виробникам укладати контракти.
“Це так званий ринок двосторонніх договорів. Це дасть можливість споживачам право вибору якості і ціни електроенергії, а виробникам дозволить вибрати тих споживачів, які їм вигідні. Протягом певного періоду у кожного споживача з’явиться можливість вибрати свого постачальника, який зможе запропонувати більш вигідні умови в порівняно з усім ринком “, – говорить він.
За словами Демчишина, також закон дасть можливість виробникові поліпшити структуру вироблення, знайти своє місце на ринку, знайти свого споживача і оптимізувати свій графік.
“Ми переконані, що такий ринок дасть поштовх конкуренції за споживача і відповідно переможе той, хто буде пропонувати кращу ціну”, – говорить міністр.
За словами Демчишина, закон може бути прийнятий до кінця березня в першому читанні.
Як зазначає міністр, законопроект розроблявся протягом останнього року із залученням громадськості, представників ринку енергетики і західних фахівців.
Раніше, експерти “реанімаційному пакету реформ” розкритикували робочий проект закону про ринок електроенергії за те, що він дозволяє монополістам займати своє домінуюче становище на ринку.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас