Настрої зарубіжних інвесторів щодо вкладень в Україну різко знизилися, - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Настрої зарубіжних інвесторів щодо вкладень в Україну різко знизилися, - дослідження

Фондовий ринок
1312
Індекс настроїв зарубіжних інвесторів щодо вкладень в Україну (Foreign Investor Sentiment Index in Ukraine) різко знизився за минулий місяць (відразу на 18,8 пункту) і опустився в негативну зону, зупинившись на значенні 84,9 пункту. Падіння індексу відображає різку зміну в настроях інвесторів, пов’язане з ростом політичної нестабільності, посиленням ризиків відставки уряду і дострокових виборів, корупційними скандалами і конфліктами всередині уряду. Ці фактори, в свою чергу, позначаються на перспективах реалізації програми співпраці з МВФ. Можливі затримки в отриманні чергових траншей від Фонду підігрівають девальваційні очікування інвесторів. У попередні два місяці UCRA FIS INDEX знаходився в позитивній зоні зі значеннями 103,7 на 1 лютого і 104,9 на 1 січня.
Настрої зарубіжних інвесторів щодо вкладень в Україну різко знизилися, - дослідження
У секторальному розрізі, як і раніше, найбільший оптимізм у респондентів викликають перспективи інвестицій в сільське господарство (значення субіндекси становить 146,3) – це єдиний компонент загального індексу, який жодного разу не опускався в негативну зону за весь період спостережень (з січня 2015 року). Незважаючи на істотне зниження (на 23,9 пункту), все ще в позитивній зоні знаходиться оцінка перспектив інвестицій в сферу IT (значення субіндекси склало 122,2 пункту). На думку респондентів, значно знизилася привабливість як інвестицій в сектор торгівлі та послуг (з 107,7 до 72,2), так і вкладень в промисловість (з 100,0 до 77,8). Слабкі економічні перспективи українських емітентів цінних паперів і наявність валютних обмежень на ринку зумовлюють низьку оцінку таких інструментів вкладень як акції (зниження з 60,5 до 57,1) і облігації (зниження з 97,5 до 63,8).
Настрої зарубіжних інвесторів щодо вкладень в Україну різко знизилися, - дослідження
Перспективи прямих стратегічних інвестицій сприймаються нашими респондентами як досить слабкі (88,9), що лише трохи краще очікувань від прямих інвестицій фондів (72,2). Привабливість довгострокових інвестицій оцінюється на нейтральному рівні (100,0), в той час короткострокові і середньострокові вкладення (79,0 і 81,3, відповідно) вважаються малоперспективними. Агресивна інвестиційна стратегія (105,6), як і раніше протягом всього періоду спостережень, бере верх над помірним (66,7) і консервативним (56,3) підходами до фінансування проектів в Україні.
UCRA FIS INDEX розраховується щомісяця «Українським кредитно-рейтинговим агентством» і «ТРДАТА Україна», шляхом опитування інвестиційних та консультаційних компаній, що надають послуги із залучення капіталу за кордоном, щодо готовності зарубіжних інвесторів надавати фінансування для українських компаній і зіставлення отриманих даних із змінами ключових ринкових індикаторів за минулий місяць.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас