Коли тариф на газ низький для всіх, вигоду найчастіше отримують багаті, - Глава представництва Світового банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли тариф на газ низький для всіх, вигоду найчастіше отримують багаті, - Глава представництва Світового банку

Особисті фінанси
1451
Глава представництва Світового банку в Україні, Молдові та Білорусі Чімяо Фан вважає підвищення тарифів на газ для населення до ринкового рівня підвищує енергоефективність і енергетичну безпеку.
“Українська влада зробила дві важливі речі: позбулася посередника між” Нафтогазом “і” Газпромом “, і врегулювала (підвищила – Авт.) тарифи на газ, наблизивши їх до ринкового рівня. Все це було значним джерелом корупції. Вдалося зменшити квазі-фіскальний дефіцит, який виникав через значні субсидій (для населення – Авт.) при низьких тарифах. і дуже важливо, хоч люди цього і не бачать, то, що підняття тарифів до ринкового рівня стимулює енергоефективність та допомагає вирішити завдання енергетичної безпеки “, – сказав Чімяо Фан.
Директор Світового банку відзначив, що ще одна реформа, пов’язана з газовими тарифами, – поліпшення соціальної цільової допомоги для людей, які її потребують.
“Люди часто цього не помічають, але коли тариф на газ низький для всіх, вигоду найчастіше отримують багаті. До реформ в тарифній політиці, 40% багатих отримували більше 50% вигоди від низьких тарифів. У той час як 20% бідних отримували лише 13% вигоди від низьких тарифів. тобто, стара система низьких тарифів була несправедливою саме для бідного населення, приносячи вигоду багатим. Звичайні люди споживають досить мало газу. У той час як багатим треба обігріти свої басейни і лазні. Але вони користувалися субсидіями, як і бідні , які використовують цей газ для приготування їжі та обігріву своїх будинків. Стара система низьких тарифів була задумана і спроектована для багатих. Крім того, впливові люди, які в Україні брали участь в різних операціях з купівлі газу, заробляли великі гроші на різниці в ціні “ , – пояснив Чімяо Фан.
Глава представництва СБ акцентував, що ще одна найважливіша реформа, розроблена владою, – найкраща цільова допомога бідним верствам населення.
“Тільки під час минулого опалювального сезону на отримання субсидій зареєструвалися 5 млн сімей, чиї доходи не дозволяли оплачувати високі тарифи. Для нас важливо, щоб в момент підвищення тарифів влада підтримувала бідних людей і продовжувала реформу енергосектора”, – сказав він.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас