Економічний подкаст 95. Катерина Рожкова (НБУ): Банківський ринок, в першу чергу, повинен бути конкурентним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
БІЗНЕС

Економічний подкаст 95. Катерина Рожкова (НБУ): Банківський ринок, в першу чергу, повинен бути конкурентним

1524
У новому випуску подкастів на Finance.UA ведучі Юлія Бондар і Станіслав Дубко спільно з заступником голови Національного банку Катериною Рожковою обговорили стан банківського сектора в Україні. Зокрема мова йшла про новий принцип поділу фінансових установ на групи: банки з державною часткою, приватні українські банки, які поділені за розмірами активів і банки з іноземним капіталом.
Катерина Рожкова зазначила, що нинішнє групування банків, в першу чергу, базується на типах структури власності. Крім того, більш детально мова пішла про подальшу долю державних банків. Ведучий Станіслав зазначив, що збереження контролю держави над Ощадбанком і Укрексімбанком необхідно для того, щоб у вкладників не знижувався рівень довіри до цих фінансових установ.
На думку Катерини Рожкової: “державні банки згладжують контр-циклічність, яка настає при кризах, економіка потребує кредитування та державні банки – ті, хто може цю контр-циклічність згладити, даючи ресурси в ринок. З іншого боку, вони є для вкладників, для населення надійним інститутом. Але дуже багато залежить від рівня корпоративного управління в цих банках. Нам все-таки здається, що держава повинна виходити з держбанків “.
Національний банк розраховує, що з плином часу акціонерами державних банків зможуть стати провідні міжнародні фінансові інститути.
Однією з тем подкасту стала гучна постанова НБУ №58. Документом було внесено зміни в графіки приведення банками капіталізації до мінімального розміру, передбаченого законодавством. Згідно із законодавством, статутний капітал банків повинен бути не менше 120 млн грн до 17 червня 2016 і поступово збільшений до рівня 500 млн грн до 11 липня 2024 року. Але постанова №58 значно прискорює темп зростання мінімального капіталу – зараз українські банки повинні наростити статутний капітал мінімум до 300 млн грн вже до 11 січня 2017 року, тоді як раніше на це їм відводився термін до 11 липня 2020 року.
Якщо банки і акціонери цих банків не встигнуть провести капіталізацію, то фінансову установу очікує або ліквідація, або продаж, або злиття з іншим банком. Однак у вітчизняних законодавчих реаліях угоди по злиттю і поглинанню в банках – це складний і тривалий процес, законодавче забезпечення якого залишає бажати кращого.
На завершення подкасту Катерина Рожкова розповіла, коли ж настане третій укрупнений етап банківської системи – сталий розвиток. На думку заступника голови НБУ, даний етап настане тільки тоді, коли стабілізується економіка в цілому. На сьогоднішній день Національний банк фіксує, що населення повертається в банківську систему, гривня демонструє приріст, валюта припинила відтік. І якщо така тенденція збережеться, то з середини 2016 року етап сталого розвитку настане.
Хронометраж: 56:38
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас