Газпром "заплатив" Греції за підтримку: Скасовано мільйонний штраф за недобір газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром "заплатив" Греції за підтримку: Скасовано мільйонний штраф за недобір газу

Енергетика
442
Грецька газова компанія DEPA повідомила, що російський “Газпром експорт” повністю виключив для неї дію застереження “бери або плати” на 2015 рік.
Відповідно до застереженням take or pay (бери або плати), покупець сплачує штраф, якщо не вибере контрактні обсяги газу. За цією умовою DEPA повинна була б виплатити близько 5 мільйонів доларів штрафу за 2015 рік.
Після тривалих переговорів DEPA з “Газпром експортом”, російська компанія погодилася на повне виключення застереження “бери або плати” в 2015 році, в зв’язку з скороченням обсягів через зниження попиту на природний газ з боку клієнтів DEPA “, – йдеться в повідомленні компанії .
У січні “Газпром експорт” більш ніж удвічі знизив штраф DEPA за невибрані в 2014 році обсяги газу – до 36 мільйонів доларів замість 82 мільйонів доларів.
В останні роки споживання газу в Греції впало через економічну кризу. У 2014 році ціни на російський газ для Греції були знижені на 15%. Було зменшено також контрактні обсяги поставок, однак Греція все одно не змогла їх вибрати з-за кризи і падіння виробництва. У зв’язку з цим за умовою take or pay Греція повинна виплатити штраф.
У 2014 році Греція скоротила відбір російського газу до 1,8 мільярда кубометрів з 2,7 мільярда кубометрів в 2013 році. Афіни кілька разів зверталися до “Газпрому” з проханням знизити ціни на газ і контрактні обсяги, які потрапляють під умову take or pay.
Нагадаємо, Росія останніми роками просуває в Європі свої проекти з постачання газу в обхід України. Один з них – “Південний потік” через опір ЄС був Росією заморожений. Потім був проект “Турецький потік”, який через конфлікт Москви і Анкари так і не було розпочато. Зараз вирішується доля ще однієї російської ідеї – “Північного потоку-2”, який також підданий різкій критиці Євросоюзом.
В кінці лютого «Газпром», італійська Edison і грецька DEPA підписали меморандум про постачання газу по дну Чорного моря через треті країни в Грецію і з Греції до Італії. Для цієї мети сторони мають намір використовувати в максимально можливому обсязі результати робіт, проведених Edison і DEPA в рамках проекту ITGI Poseidon.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас