«ВіЕйБі Лізинг» готовий до зміни господаря — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«ВіЕйБі Лізинг» готовий до зміни господаря

Фондовий ринок
422
Три інвестори зацікавилися купівлею компанії «ВіЕйБі Лізинг», яку Фонд гарантування вкладів виставив на аукціон. Учасники ринку називають продаж активу запізнілим: протягом останнього року якість портфеля погіршилася на тлі відмови багатьох лізингоодержувачів від виконання зобов’язань, хоча в цілому портфель компанії «хороший».
Час лізингу
Увечері 29 лютого закінчився термін подачі документів для участі в конкурсі з купівлі 100% капіталу ТОВ «ВіЕйБі Лізинг». За даними електронного торгового майданчика «Експертне агентство», в аукціоні зареєструвалися три учасники. «На 12:30 п’ятниці, 26 лютого, було зафіксовано одинадцять ознайомлень з активом. Інтерес до активу від моменту оголошення повторних торгів значно виріс. Перелік включає юридичних, фізичних осіб і фізичних осіб – підприємців. Деякі приходять знайомитися з інформацією вдруге», – розповіли FinClub в прес-службі Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО).
Первісна вартість компанії «ВіЕйБі Лізинг» – 50,58 млн грн. Ця сума була включена до ліквідаційної маси ВіЕйБі Банку, затвердженої виконавчою дирекцією Фонду 21 вересня минулого року. «Для визначення ринкової вартості корпоративних прав у розмірі 100% компанії ТОВ «ВіЕйБі Лізинг» оцінювач використовував дохідний підхід. До розрахунку закладався прогноз грошових потоків, побудований на аналізі ретроспективних періодів функціонування підприємства і певних прогнозів. Прогноз будується із врахуванням тенденцій попередніх років функціонування і формування ліквідаційної маси», – повідомили FinClub у Фонді. Оцінювачем виступило приватне підприємство «Бюро Маркуса».
За підсумками 2014 року і дев’яти місяців 2015-го компанія змогла отримати прибуток. «Уповноважена особа Фонду прийняла рішення не виплачувати дивіденди – 17,28 млн грн – акціонеру – ВіЕйБі Банку. Кошти використані на розвиток компанії «ВіЕйБі Лізинг», а саме вкладені в її інші активи, а також у вирішення першочергових завдань, пов’язаних з проблемним портфелем активів», – повідомили в прес-службі ФГВФО.
Спроба номер два
Нинішній аукціон з продажу компанії вже другий. На першому аукціоні 16 лютого планувалося продати одним лотом «ВіЕйБі Лізинг», а також КУА «ВіЕйБі Ессет Менеджмент», «ВіЕйБі Груп» і фінансову компанію, яка займалася споживчим кредитуванням, – «ВіЕйБі Експрес». «Лотом зацікавилися семеро покупців, серед яких були як великі, так і дрібні гравці ринку – юридичні та фізичні особи», – говорили в Фонді.
Але аукціон не відбувся. «На 17:00 15 лютого заповнили реєстраційні форми і оплатили гарантійні внески – 10% від початкової вартості активу – дві юридичні компанії – потенційні покупці даної групи активів. Однак після ретельної перевірки пакета документів одного з учасників керівництво торговельного майданчика прийняло рішення не верифікувати дану компанію як учасника аукціону, про що окремо повідомило представників цієї компанії та ВіЕйБі Банку», – пояснили FinClub в прес-службі Фонду. За наявності одного учасника торги вважаються такими, що не відбулися.
Основною причиною низької активності учасники ринку називають недостатній обсяг інформації, необхідної для аналізу активу. Аукціон було оголошено у вівторок, 9 лютого, а заявки приймалися до 17:00 наступного понеділка, 15 лютого. Відтоді минуло два тижні – цього достатньо для потенційних покупців, щоб ознайомитися з активом. Торги відбудуться 3 березня.
Краще пізно
Продаж Фондом гарантування «живої» та працюючої лізингової компанії – важлива угода. «Цей актив – реальний, живий, а компанія – чесний учасник лізингового ринку. Компанія завжди надавала усю необхідну інформацію про себе, персонал і керівництво брали активну участь у наших заходах і вели велику роз’яснювальну роботу на ринку про суть і переваги фінансового лізингу. Ми також ніколи не чули скарг від клієнтів», – розповідає директор асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» Марина Масич.
У Фонді уточнили, що на 31 грудня 2015 року найбільшу частку в портфелі активів компанії займали легкові автомобілі – 67,5%, на другому місці – сільськогосподарська техніка (17,3%), на третьому – вантажні автомобілі (9,7%). Також в портфелі є спецтехніка (5,1%) і обладнання (0,4%). «До якісних активів можна віднести легкові автомобілі та сільськогосподарську техніку, за якими лізингоодержувачі вже виплатили значну частину вартості цієї техніки без порушень термінів оплати. Однак є й активи в користуванні у боржників з Донецької, Луганської областей, Криму та інших областей, які систематично порушують терміни сплати лізингових платежів. Частина такої заборгованості може бути згодом визнана безнадійною, якщо стягнення в судовому та примусовому порядку не призведе до погашення такої заборгованості», – уточнили у Фонді всі ризики.
У великих лізингових компаніях повідомили FinClub, що не брали участі в тендері. «Ми не можемо купувати компанії цілком, а якщо розглядаємо можливість придбання, то тільки портфеля, причому якісної його частини», – розповів FinClub генеральний директор компанії «ОТП Лізинг» Андрій Павлушин. За інформацією учасників ринку, не подавали заявок «дочки» іноземних фінансових структур і компанії, що спеціалізуються на здачі у лізинг легкових автомобілів. І цими трьома «покупцями» можуть виступити не лізингові компанії, а нові учасники, які тільки хочуть зайнятися лізингом.
Стартова вартість, можливо, є навіть завищеною, але офіційно про це не говорять. «Справедлива ціна – близько 30 млн грн», – зазначив один зі співрозмовників FinClub, знайомий із ситуацією в компанії. За його словами, від моменту запровадження тимчасової адміністрації у ВіЕйБі Банк 21 листопада 2014 року якість кредитного портфеля погіршилася. «Спочатку перестали обслуговувати договори клієнти, пов’язані зі структурами Олега Бахматюка, а далі поступово гірше стали платити багато компаній, які раніше не мали прострочень. Наскільки мені відомо, до Фонду зверталися з пропозицією продати портфель або його частину, але Фонд відмовив», – розповів він.
Руденко Виктория
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас