"Комунальна" реальність: З сьогоднішнього дня дорожчає світло, але це ще не все (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Комунальна" реальність: З сьогоднішнього дня дорожчає світло, але це ще не все (інфографіка)

Особисті фінанси
13418
В Україні майже на 25% підняли тариф на електроенергію. Згідно з постановою Нацкомісії, яка займається регулюванням у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), у вересні світло подорожчає ще на 23%. Крім того, в цьому році Кабмін планує переглянути тариф на газ для населення.
Журналісти з’ясували, за що і коли українцям доведеться платити більше.
Ще в минулому році НКРЕКУ прийняла постанову №220, згідно з якою електроенергія в Україні повинна подорожчати майже в п’ять разів. До квітня минулого року сім’я, яка споживає від 100 до 600 кВт / год електроенергії на місяць, платила за кожен кіловат 36,6 копійок. У вересні минулого року тариф підняли до 78,9, а сьогодні – до 99 копійок.
На цьому подорожчання не зупиниться. Так, у вересні цього року за кожен кіловат доведеться платити 1 грн 29 копійок. Таким чином, сім’я, яка в середньому використовує 300 кВт / год електроенергії, ще минулого місяця заплатила за світло 109,8 гривень, з 1 березня буде платити 299,7 гривень, а з 1 вересня – 387 гривень. Вже 1 березня 2017 року року 1 кВт подорожчає до 168 копійок. За 300 квт / год доведеться заплатити 504 гривні.
До слова, разом з тарифами на електроенергію зростає і розмір коштів, які необхідно виділяти на субсидії. На даний момент ресурс для отримання компенсації субсидії – рента на видобуток газу (вона становить близько 70%). З 1 квітня ренту планують знизити до 50%.
З 1 січня поточного року тариф на газ для населення призначають в Кабміні (раніше цим займалася НКРЕКУ). Прес-секретар Міненерго Оксана Сікора пояснила, тариф для населення переглянуть першого квітня – в який бік, поки невідомо.
Однак, судячи із заяв прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, вартість газу прив’яжуть до ринкових цін. В результаті девальвації гривні платити за закупівлю газу припадає більше. Так, у формулі, закладеній Кабміном в діючий тариф (7188 гривень за тисячу кубометрів), враховується курс долара – 21 гривня за долар. Якщо ж за формулою перерахувати вартість газу для населення з урахуванням, що світові ціни на газ впали приблизно до 200 доларів за тисячу кубометрів, а долар тепер коштує 27 гривень (курс НБУ), тариф для населення може скласти 7591 гривень за тисячу кубометрів.
Відзначимо, в Україні в квітні перестане діяти соціальний тариф на оплату газу для населення (3600 гривень за тисячу кубометрів), всім українцям доведеться платити за повним тарифом (до перегляду тарифу 7188 гривень). Соціальна норма споживання газу на місяць становить близько 200 кубометрів (720 гривень за “холодного” тарифу і 1440 гривень за повним тарифом).
За прогнозами НАК “Нафтогаз”, з квітня 2015 року по квітень 2016 року українці використовують 21,3 мільярдів кубометрів газу (на приготування їжі, підігрів води та опалення). Як раніше заявляв Арсеній Яценюк, Україна видобуває близько 20 мільярдів кубометрів газу щорічно, при цьому близько 7 мільярдів – видобувають приватні компанії, і лише 12,8 – державні. Приватні компанії продають газ за ринковою ціною, а державна “Укргазвидобування” – по 1590 гривень за тисячу кубометрів.
У НКРЕКУ розповіли, на даний момент планів підвищувати тарифи на воду і тепло немає. При цьому в комісії не виключають, що підвищення тарифів цього року буде.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас