Дефляція повернулася в єврозону в лютому вперше за 5 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефляція повернулася в єврозону в лютому вперше за 5 місяців

Світ
731
Споживчі ціни в єврозоні в лютому 2016 року знизилися на 0,2% в річному вираженні після підвищення на 0,4% місяцем раніше, свідчать попередні дані Статистичного управління Європейського союзу.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, в середньому очікували нульової зміни.
Дефляція повернулася в єврозону вперше з вересня минулого року, коли індекс споживчих цін знизився на 0,1%, а за інтенсивністю вона була максимальною з лютого 2015 року.
Ринки і раніше очікували від Європейського центрального банку (ЄЦБ) розширення стимулюючих програм у березні, а відновилося зниження цін в єврозоні, на думку аналітиків, підвищує цю ймовірність.
Зростання споживчих цін без обліку таких волатильних факторів, як ціни на енергоносії, продукти харчування та алкоголь (індекс CPI Core, який відстежує ЄЦБ), в лютому сповільнилося до 0,7% в річному вираженні з 1% в січні.
Вартість енергоносіїв в поточному місяці впала на 8% після скорочення на 5,4% в грудні. Продукти харчування, напої і тютюнові вироби подорожчали на 0,7%.
“Якщо подивитися зараз на Європу, то небезпекою поза всяких сумнівів буде дефляція, а не інфляція, – заявив член правління ЄЦБ Франсуа Вільруа де Гало в інтерв’ю в минулі вихідні. – Якщо низькі ціни на енергоносії будуть мати стійкі довгострокові наслідки, нам доведеться діяти. Мабуть, справа йде саме так, але ми побачимо в березні “.
У Німеччині індекс споживчих цін, розрахований за стандартами ЄС, знизився в лютому на 0,2%, у Франції – на 0,1%, в Іспанії – на 0,9%.
Інфляція в єврозоні залишається нижче цільового показника ЄЦБ, що становить 2%, вже скоро три роки, незважаючи на зниження ставок до рекордно низьких рівнів, а також програму кількісного пом’якшення (QE).
Тим часом в грудні глава ЄЦБ Маріо Драгі оголосив про продовження QE на півроку і про розширення списку паперів, придбаних в рамках програми. Також Центробанк знизив ставку по депозитах з мінус 0,2% до нового історичного мінімуму в мінус 0,3%.
Статуправління ЄС минулого тижня оголосило про зміну базисного року для розрахунку інфляції на 2015 рік, прийнявши значення індексу споживчих цін в минулому році рівним 100.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас