Як українці платять за послуги ЖКГ і яка область заборгувала найбільше (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українці платять за послуги ЖКГ і яка область заборгувала найбільше (інфографіка)

Особисті фінанси
3192
За 2015 рік українці виклали зі своїх кишень на оплату благ цивілізації – газу, “електрики”, тепла, води і т. і. – Майже 62 млрд грн з 64 млрд, виставлених до оплати, підрахувала Держслужба статистики.
Якщо розділити суму на всіх жителів, виходить, що одне домогосподарство платить за “комуналку” близько 350 грн/міс. Але очевидно, що цифра ця – умовна, так як домогосподарства дуже різні – не у всіх є водопровід або центральне опалення. Журналісти розібралися, де в країні живуть найвідповідальніші люди і які послуги народ оплачує найкраще (див. Інфографіку. – Авт.).
ЗА ЩО ВИННІ. Добре споживачі платять за електроенергію: кожен восьмий кВт-год оплачується навіть авансом. Тому, як уточнили нам у Держстатистики, вони навіть не публікують статистику оплати за електрику по регіонах – дають тільки загальну по країні. І в 2015 року вона дорівнює 113% (переплата 13%).
Практично немає боргів і за холодну воду: навіть в проблемному Донбасі – майже 90% оплати (за неконтрольованим територіям облік не ведеться), утримання будинків і вивезення сміття. А ось з газом та опаленням картина строката: наприклад, у Тернопільській області оплачено лише 60% спожитого палива, а в сусідній Рівненській та ще ряді регіонів – удвічі більше, тобто там погасили старі борги. Активно відшкодовували люди в минулому році недоїмку по теплу, гарячій воді і газу. У лідерах – Житомирщина, Вінниччина і Чернігівщина.
ЕКСПЕРТИ. За словами екс-міністра ЖКГ, голови Спілки власників житла України Олексія Кучеренка, люди спочатку оплачують ті послуги, за борги по якій їх швидко можуть її позбавити (обрізати електропроводи набагато простіше, ніж вимкнути гарячу воду). А ось інші послуги оплачують залежно від наявності грошей. “У селах погано розраховуються за газ для опалення: його непросто відрізати. А в містах накопичують борги за тепло, знаючи, що весь будинок не відключать. Але більшість поступово погашають борги в літні місяці, – роз’яснив Кучеренко. – Відсоток оплати за “комуналку” виріс на 20-25% в минулому році, коли почав працювати механізм субсидій”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас