Експерт розповіла, чому потрібно скасувати субсидії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповіла, чому потрібно скасувати субсидії

Казна та Політика
9261
Видача адресної допомоги малозабезпеченим громадянам на оплату комунальних послуг буде більш ефективним методом, ніж субсидування.
Таку думку висловила енергетичний експерт Марія Яковлєва.
За її словами, світова практика свідчить про те, що адресна допомога сприяє тому, що споживачі економлять ресурси без зайвого нагадування – просто тому, що їм це вигідно.
“Коли з’явиться адресна допомога, то кожен зможе отримувати живі гроші. Кожен буде сам розраховувати, як і скільки йому витрачати. Це стимул для більш економного витрачання енергоносіїв, стимул до енергоефективності”, – зазначила Яковлєва.
За її словами, в Європі, перед тим, як нарахувати суму дотації, соціальні служби ретельно вивчають майновий стан, доходи і витрати малозабезпеченого споживача. У разі позитивного рішення, споживач отримує на руки готівку, які він витрачає на оплату комунальних послуг. У разі, якщо споживач економить енергоресурси, значить і платити доводиться відповідно менше, при цьому залишок грошей споживач витрачає на свій розсуд.
Як підкреслила експерт, в Україні людина отримує папір, де написано, скільки вона повинна заплатити за комунальні послуги, а скільки – держава за неї. Всі ці гроші йдуть монополіям, які постачають енергоресурси, і така схема, в першу чергу, вигідна саме їм. На думку Марії Яковлевої, адресна допомога стане загрозою для компаній-монополістів. “Коли з’явиться адресна допомога, виникне питання: що я хочу купувати енергоносії не в одного продавця, а мати вибір. З кимось поторгуватися. Це і є складова реформи”, – сказала вона.
У той же час Яковлєва заявила, що адресна допомога буде вигідною як споживачам, так і державі, адже люди почнуть свідомо економити.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас