Анонсовано новий газопровід в обхід України: інфографіка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анонсовано новий газопровід в обхід України: інфографіка

Енергетика
1136
У середу, 24 лютого, глави російського «Газпрому», італійського енергетичного гіганта Edison і грецької газотранспортної компанії DEPA − Олексій Міллер, Марк Бенаюн і Теодорос Кітсакос − зустрілися в Римі й підписали меморандум про взаєморозуміння щодо будівництва трубопроводів для постачань газу з Росії в Європу.
У документі сторони задекларували мету − організувати південний маршрут поставок російського природного газу в Європу. Також вони повідомили, що мають намір тягнути трубопровід з Росії «по дну Чорного моря через треті країни в Грецію», і по дну Іонічного моря з Греції до Італії. Про це йдеться в прес-релізах, опублікованих «Газпромом» і DEPA.
Треті країни не називаються, але це або Туреччина, або Болгарія. Території цих держав відокремлюють Грецію від Чорного моря, і згода хоча б однієї з них необхідна для реалізації проекту.
Це вже третя спроба Росії відправити газ у Європу по дну Чорного моря в обхід України. З 2012 року вона активно прокладала трубопровід у рамках міжнародного проекту «Південний потік» потужністю 63 млрд куб. м. Уже в 2015 році Росія планувала дотягнути його до болгарського порту Варни і, за даними газети «Ведомости», навіть заготовила для підводного укладання 680 000 тон труб, які зараз лежать у Болгарії. Однак в липні 2014 року Болгарія під тиском Вашингтона і Брюсселя вирішила припинити участь у проекті.
Одразу після закриття «Південного потоку» йому придумали альтернативу − «Турецький потік». Москва уклала кілька угод з Анкарою про прокладання газопроводу по території Туреччини. Однак переговори «буксували», а в листопаді 2015 року знищення російського бомбардувальника Су-24 турецькими винищувачами різко погіршило відносини між двома державами і призвело до розриву російсько-турецьких проектів, у тому числі «Турецького потоку».
На початку 2016 року в болгарській пресі з’явилася інформація про те, що прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов, нібито, розповів своєму оточенню про бажання відродити «Південний потік». У лютому питання про відновлення будівництва російського газопроводу було піднято в парламенті Болгарії, але основна маса депутатів (65 осіб) утрималася від голосування. 27 парламентаріїв висловилися «за», 16 − «проти».
За словами аналітиків, Росія має намір домовитися безпосередньо з Брюсселем про прокладання газопроводу через Болгарію. Москва не розраховує «проломити стіну» швидко і налаштована на довгий процес. Глава «Газпрому» Олексій Міллер повідомив виданню «Коммерсант», що «до кінця 2016 року буде проводитися оцінка доцільності реалізації нового проекту», і що для його початку обов’язково потрібна офіційна позиція Єврокомісії щодо підтримки цього маршруту.
Денис Закіянов
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас