Нацбанк стурбований неузгодженим поверненням Скосірської в Держзембанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк стурбований неузгодженим поверненням Скосірської в Держзембанк

Казна та Політика
671
Національний банк України (НБУ) направив запити в Державний земельний банк (Держзембанк, Київ) і державні органи, що представляють права держави як єдиного акціонера банку, для з’ясування обставин повернення Світлани Скосірської на посаду голови правління фінустанови без відповідного узгодження її регулятором.
“Національний банк України стурбований інформацією про повернення С.Скосірської до виконання повноважень голови Держзембанку без узгодження регулятора. Для з’ясування обставин Нацбанк надіслав запити в банк, а також органи державної влади, уповноважені на реалізацію прав держави як єдиного акціонера банку”, – наголошується в повідомленні на веб -сайті центробанку.
За даними НБУ, С.Скосірска була звільнена з посади голови правління Держзембанк 29 січня 2016 року, а 1 лютого – уповноважена на виконання обов’язків голови правління в Альянс Банку, при цьому в Нацбанк поступив пакет документів на узгодження її кандидатури.
Разом з часом 12 лютого регулятор був повідомлений про звільнення С.Скосірської, а 16 лютого отримав листа з її підписом про “продовження виконання повноважень голови правління Держзембанк.”
Як повідомлялося, Наглядова рада Державного земельного банку 16 лютого призначила головою правління фінустанови Світлану Скосірську, яка до 29 січня перебувала на цій посаді, а в період з 1 по 11 лютого очолювала правління банку “Альянс”.
“Світлана Скосірська в зв’язку з тим, що наглядова рада не прийняла рішення про припинення її повноважень, продовжує виконання своїх обов’язків на посаді голови правління згідно з наказом від 16 лютого”, – наголошується в повідомленні.
С.Скосірську обрано терміном до 15 квітня 2018 року.
Як повідомлялося, Держзембанк 28 січня прийняв рішення про звільнення голови правління С.Скосірської на підставі заяви за власним бажанням. С.Скосірська займала вищевказану посаду з 2013 року.
На її місце ніхто не призначений.
Раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів запропонував парламенту здійснити заходи щодо реорганізації або приватизації Державного земельного банку через Фонд державного майна.
Відповідний законопроект № 3733 зареєстрований в парламенті 28 грудня 2015 р
Згідно з пояснювальною запискою, в даний час Держзембанк знаходиться в стані ліквідації, але її альтернативою є реорганізація або приватизація з метою продажу держпакету акцій потенційним інвесторам. Це дозволить повернути кошти до державного бюджету, за рахунок яких був сформований статутний капітал банку, залучити додаткові інвестиції у вітчизняний АПК.
Верховна Рада 17 червня 2014 року вирішила ліквідувати Держзембанк.
Держзембанк був створений для реалізації нових механізмів агрокредитування і забезпечення аграріїв доступними фінансуванням. Попередній уряд вніс до його статутного капіталу 120 млн грн, а для внесення в капітал банку земельних ділянок сільгосппризначення необхідно було ухвалення змін до Земельного кодексу України.
Передбачалося, що банк буде забезпечувати управління землями сільськогосподарського призначення державної власності та виконувати функції з реалізації державних кредитних програм, перш за все для середнього та малого бізнесу в сільській місцевості.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас