У Київраді хочуть повернути ВДНГ в комунальну власність, щоб «більш ефективно» ним управляти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Київраді хочуть повернути ВДНГ в комунальну власність, щоб «більш ефективно» ним управляти

Казна та Політика
454
Сьогодні Київрада розгляне рішення ініціювати питання про передачу ВДНГ в комунальну власність. Про це в Facebook повідомив Максим Яковер, який разом з Максимом Бахматовим і командою реформаторів примудрилися вперше в історії підприємства вивести Експоцентр на прибуток і навіть почати платити співробітникам зарплати.
Пропозицію вніс депутат Київради від партії «Самопоміч», перший заступник голови комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування Роман Марченко. Необхідність передати ВДНГ в комунальну власність він аргументував тим, що, на його думку, київська влада зможе більш ефективно управляти підприємством.
Однак команда Експоцентру не поділяє поглядів депутата. «Як міська влада управляють комунальною власністю, можна зрозуміти по ЖЕКам, паркувальних майданчиках, наземного пасажирського транспорту і багатьом іншим глибоко збиткових підприємствах. Те, що в казні немає грошей на інвестиції в комплекс теж зрозуміло », – написав Максим.
На його думку, далі обговорень в Київраді питання не зайде, оскільки таке прохання просто незаконне – немає ніяких юридичних підстав його виконувати. У коментарі він повідомив, що якщо ВДНГ все-таки віддадуть на баланс міської влади, його чекає доля всіх держпідприємств: збитковість і, в кінцевому підсумку, продаж під офіси, ресторани і т.і.
«Після розпаду совка частина об’єктів ВДНГ (торгові і громадське харчування) перейшли в комунальну власність. Практично всі вони були продані за хабарі. Єдині об’єкти на території ВДНГ, які перейшли, наприклад, по офіси або парковку, за яку ми боремося – це об’єкти, які продала київська влада. З тієї причини, що комунальну власність продати набагато простіше. Тому мотивація депутата від «Самопоміч» (як це не сумно) банальна – спробувати забрати підприємство на баланс міста і надалі продати його забудовникам (очевидно, не під інновацінно-культурний центр)», – пояснив він в своєму пості.
Він також додав, що команда зробить все, щоб цього не допустити. До слова, з червня 2015 року, коли керівництво ВДНГ передали Яковеру і Бахматову, в комплекс інвестували понад 100 млн грн. До жовтня 2015 року Експоцентр вдалося вивести на прибуток, борг перед державою скоротився з 20 до 17 млн грн, а співробітникам нарешті почали виплачувати зарплату. До кінця року підприємство запрацювало 965 000 грн. Весь прибуток команда пустить на нові інфраструктурні проекти.
Зараз ВДНГ належить Державному управлінню справами. Яковер впевнений, що міські депутати не підтримають пропозицію Марченко і питання про передачу ВДНГ в комунальну власність не вийде за стіни Київради. Тому нові керівники Виставкового центру не панікують і поки спостерігають за ситуацією.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас