У НБУ пояснили, з чим пов'язане зниження кількості системно важливих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ пояснили, з чим пов'язане зниження кількості системно важливих банків

Кредит&Депозит
2356
Зниження кількості системно важливих банків до трьох з семи є наслідком скорочення кредитування в країні, що викликало зменшення валюти балансу (делеверіджа) банків нижче вимог категорії системних, повідомила в. о. заступника голови Нацбанку України (НБУ) Катерина Рожкова.
“Системні банки визначаються на базі ряду показників, і методика приналежності банку до системного була відпрацьована ще близько двох років тому за підтримки Міжнародного валютного фонду (МВФ). Ми їх (кількість системних банків – ред.) не обмежили, просто в силу того, що на сьогоднішній день банки вже практично не кредитують, відбулися великі відтоки пасиву, тому банківські баланси просто скоротилися. У зв’язку з цим сьогодні за тією ж методикою в категорію системності потрапляють тільки три банки”, – пояснила вона журналістам в понеділок у Києві.
Як повідомлялося, НБУ в понеділок оприлюднив рішення комітету центробанку з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайта) платіжних систем від 16 лютого, згідно з яким НБУ визначив системно важливими найбільший в країні ПриватБанк (Дніпропетровськ), державні Ощадбанк і Укрексімбанк (обидва – Київ).
Нацбанк зобов’язав системно важливі банки з 1 січня 2019 року дотримуватися нормативів миттєвої ліквідності (Н4) – не менше 30%, максимальний розмір кредитного ризику на одного контрагента (Н7) – не більше 20%.
Крім того, з 1 січня 2020 року системно важливий банк також повинен формувати буфер системної важливості, який розраховується від загального обсягу ризику відповідно до інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні.
Банк відноситься до системно важливого, якщо його показник системної важливості вище розміру середньоарифметичного показника системної важливості відповідних банків.
При цьому для визначення системно важливих банків враховуються загальні активи (коефіцієнт зважування 35%), кошти фізосіб, суб’єктів господарювання та небанківських фінустанов (коефіцієнт 35%), кошти, розміщені в інших банках (коефіцієнт 7,5%), залучені від інших банків кошти (коефіцієнт 7,5%), кредити, надані суб’єктам господарювання в промисловості, сільському господарстві і будівництві (коефіцієнт 15%).
В кінці 2014 року НБУ визнав системно важливими ще п’ять банків: Дельта Банк, Укрсоцбанк, Райффайзен Банк Аваль, Промінвестбанк і Сбербанк (раніше – Дочірній банк Сбербанку Росії), однак до теперішнього часу щодо Дельта Банку прийнято рішення про його ліквідацію.
Рік тому НБУ вказував, що віднесення банків до системно важливих не обумовлює обов’язкове прийняття рішення про участь держави в їх капіталі: таке рішення приймається експертно-аналітичною радою при Мінфіні з питань участі держави в статутному капіталі банків. Зокрема, держава відмовилася брати участь в докапіталізації Дельта Банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас