Рибалка звинуватив НБУ в знищенні дрібних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рибалка звинуватив НБУ в знищенні дрібних банків

Кредит&Депозит
755
Глава комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка вимагає від Національного банку (НБУ) скасувати курс на знищення малих і середніх банків і змінити графік збільшення мінімального розміру їх капіталу.
Про це він заявив, коментуючи постанову НБУ № 58 від 4 лютого 2016 року, яке кардинально змінює графік збільшення статутного капіталу українських банківських установ.
Глава комітету Ради нагадав, що новий графік змушує банки збільшити капітал до 300 млн грн вже до кінця поточного року. На його думку, виконати таку вимогу для десятків вітчизняних банків в такі стислі терміни буде просто неможливо.
«Ми єдині в оцінках дій НБУ з банківськими асоціаціями. За розрахунками експертів, неможливість виконати нові вимоги НБУ призведе до знищення практично всіх банків четвертої і половини банків третьої групи вже на початку 2017 року. В сьогоднішніх кризових умовах неможливо вимагати від значної кількості вітчизняних банків внести в капітал майже $ 7 млн до кінця цього року. Навіть за умови знаходження таких коштів власниками, тільки процедури поповнення капіталу можуть затягнутися понад встановлені НБУ термінів », – заявив Сергій Рибалка.
Він зазначив, що таке рішення продиктоване інтересом забрати за безцінь активи більшості малих і середніх банків України власниками великих банківських установ. В результаті виграють також банки, які знаходяться в російській власності, що значно збільшить загрозу для національній безпеці України.
«Звертаю увагу, що в постанові НБУ № 58 міститься зачіпка, яка дозволяє регулятору на свій розсуд знищити будь-який банк. Банки зобов’язують на 1 липня 2016 року подати в Нацбанк «реалістичну» програму капіталізації. При таких умовах, керівництво регулятора може будь-яку програму визнати «нереалістичною». Терміново «реалістичний» або «нереалістичний» немає в українському законодавстві », – сказав пан Рибалка.
За його словами, в стратегії розвитку банківської системи України малі і середні банки повинні зайняти своє місце, адже вони можуть бути корисними для розвитку української економіки.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас