ЄБРР роз'яснив, чому поки не розглядає можливість входження в капітал українських держбанків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР роз'яснив, чому поки не розглядає можливість входження в капітал українських держбанків

Казна та Політика
794
Європейський банк реконструкції і розвитку не розглядає можливість входження в капітал державних банків в найближчі 2 роки.
Про це в четвер повідомив старший радник ЄБРР в Східній Європі і Кавказі Антон Усов.
“Ми, напевно, зробили максимум того, що ми могли зробити в минулому році. Ми стали акціонерами “Райффайзен Банку Аваль”, ми збільшили частку в УкрСиббанку, ми пропорційно збільшили частку в Мегабанку. У цій ситуації, враховуючи ризики ринку, ми навряд чи можемо припустити, що будемо щось робити. Є обмежена кількість банків на цьому ринку, з якими ми можемо працювати. Раніше були ще плани з ОТП Банком, але з різних причин проект субборгу не пішов. З нових гравців – і тут неважливо, державний це або приватний банк – ми спочатку хочемо попрацювати з банком по певному продукту: кредитування малого бізнесу або кредитування енергозберігаючих проектів, проект сприяння торгівлі. ми хочемо подивитися, як це працює 1, 1,5, 2 роки, а потім вийти в нас серйозна розмова “, – сказав він.
Усов повідомив, що перед входженням в капітал банків ЄБРР повинен попрацювати з ними в одному із сегментів.
“Ми плавно переходимо до анонсів, які ми бачили з боку різних державних чиновників, в основному від Мінфіну. Тут я розумію їх завдання, у них робота така, їм потрібно робити щось з цим багажем. Активно йшлося про Укргазбанк і Ощадбанк, але для початку, щоб ми серйозно говорили про плани, ми повинні спробувати працювати з ними. На даний момент з держбанків ми успішно працюємо з Укрексімбанком “, – сказав він.
На думку Усова, представлена Мінфіном стратегія розвитку державних банків потребує серйозного доопрацювання.
“Для початку ми повинні побачити, що у банку взагалі є якась стратегія, тому що незрозуміло, що з цих (державних) банків вони хочуть зробити. У них є чіткий набір функцій, який був властивий їм традиційно, і вони хочуть зробити роздрібний і корпоративний банки, але поки немає конкретної стратегії … Не хочеться ярлики навішувати, але є документ (стратегія), який з консультантами вони розробляють, але він потребує доопрацювання “, – зазначив представник ЄБРР.
Усов повідомив, що в даний час серед світових банківських груп немає особливого інтересу до інвестування в банківський бізнес в Україні, проте співпраця з ЄБРР може сприяти доприватизаційній підготовці держбанків.
“Ми можемо надати передприватизаційну підтримку і довести банк до такого стану, щоб він був привабливий для інвестора. Якщо банк працює з ЄБРР, то для міжнародної фінансової системи це певний знак якості, але давайте реально говорити: мені невідомі якісь банківські групи, які з інтересом дивляться на цей ринок “, – додав Усов.
Він зробив висновок, що якщо і буде просування в питанні входження ЄБРР в капітал держбанків, то спочатку це буде співпраця з цими банками з якихось продуктів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас