Експерти назвали економічні наслідки провалу відставки Яценюка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти назвали економічні наслідки провалу відставки Яценюка

Казна та Політика
8383
Провал голосування за відставку уряду 16 лютого не ставить крапку в урядовій кризі, вважають експерти. Кабінету міністрів пророкують нові кадрові ротації, і з часом не виключають нового голосування за відставку прем’єр-міністра Арсенія Яценюка і його підлеглих.
Експерти розвіюють ключовий аргумент проти зміщення Яценюка – що його не схвалить Міжнародний валютний фонд (МВФ).
“Особистість прем’єра важлива для МВФ тільки з точки зору можливої швидкості проведення реформ. Конкретні персоналії вже давно нікого не цікавлять на Заході. Для кредиторів важливо тільки одне – як швидко з’явиться уряд, здатний проводити реформи”, – пояснив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко .
У свою чергу, керуючий партнер інвесткомпанії Capital Times Ерік Найман вважає, що час для кардинального поліпшення ситуації в економіці упущено і будь-який, найпрогресивніший уряд зможе лише пом’якшити удар прийдешніх економічних потрясінь.
За даними Устенко, потреба України в зовнішньому фінансуванні на поточний рік становить мінімум $ 10 млрд. Взяти їх ніде, крім як у іноземних кредиторів. Адже якщо займати ці кошти на зовнішніх ринках під 13-15% річних, то тільки на виплату відсотків доведеться витратити $ 1,5 млрд. Для порівняння: та ж сума, позичена у МВФ під 3%, обійдеться в обслуговуванні на $ 1,2 млрд менше (це більше 1,5% ВВП України в 2016 році).
При цьому поле для маневру у Кабміну постійно звужується. Надходження валюти в країну продовжують падати слідом за сировинними ринками. За словами Еріка Наймана, відкриті сировинні економіки, до яких відносяться Україна і Росія, в повній мірі відчувають на собі спад на світових ринках сировини (металу, нафти, агропродукції). “Коефіцієнт кореляції (тобто ступінь залежності від світових процесів) для України становить 0,96, а для Росії 0,97. Ми в одному човні і схожі на молюсків без захисної раковини”, – проводить аналогію експерт.
На думку Наймана, в кращому випадку Україну чекає в 2016-2017 депресія, при середньому курсі гривні 26-28 грн/дол (максимум до 30 грн/дол). Це буде в тому випадку, якщо сировинні ринки знайдуть своє цінове дно. Імовірність такого сценарію Найман оцінює в 60-65% і, на жаль, проведення або непроведення реформ на цей сценарій вплине мало. Реформи можуть лише пом’якшити цей негатив.
“Тиск на гривню буде рости ще довго, поки не зайде хоч якась частина грошей від МВФ. Не має значення скільки саме – хоч половина траншу, хоч два відразу. Це вже не важливо. Важливий сигнал, що з нами продовжують співпрацювати”, – запевнив Устенко.
Якщо політична нестабільність посилиться, то, очевидно, реформи будуть поставлені “на паузу”. Тому очікувати отримання коштів до прояснення ситуації не варто. “Я вважаю, що грошей МВФ не буде ще як мінімум один-два місяці”, – переконаний Устенко.
На думку Устенка, все буде залежати від того, чи вдасться обійтися тільки переформатуванням уряду і не допустити проведення дострокових парламентських виборів. Якщо вдасться уникнути перевиборів, то через кілька місяців співпраця з МВФ буде відновлена. При такому розкладі і посилення тиску з боку МВФ та інших кредиторів, можна очікувати зростання економіки на 3% і вище вже в 2016 році. При цьому інфляція буде на рівні 20%.
При негативному сценарії і глибокій політичній кризі можливе не зростання, а падіння ВВП, рівень інфляції перевищить 50%, падіння курсу гривні буде дуже сильним – більше 30 грн/дол.
Найман вважає, що в разі якщо дострокові вибори в парламент будуть все-таки призначені (імовірно на вересень), то гроші від МВФ прийдуть тільки в листопаді-грудні 2016 року. Якщо дострокових виборів не буде, то МВФ все одно чекатиме переформатування уряду, щоб розуміти, хто буде брати на себе відповідальність за виконання програми реформ.
Устенко впевнений, що коригування умов співпраці з МВФ практично неминучі. “Це стало ясно після Давосу, коли президент України Петро Порошенко зустрічався з главою МВФ Крістін Лагард. Можуть бути переглянуті обсяги траншей, терміни їх отримання, так само як виконання нових структурних маяків. Не виключено, що може бути підписана якась нова угода, аж до нової програми”, – вважає він.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас