Майбутнє держбанків вирішено - на продаж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майбутнє держбанків вирішено - на продаж

Казна та Політика
750
Уряд хоче пропонувати банківському співтовариству новий, вирішальний документ, який минулого четверга Кабінет міністрів успішно затвердив. Йдеться про “Основи стратегічного реформування державного банківського сектора” або простими словами Стратегія розвитку державних банків.
Кабінет міністрів підтримав “Основи стратегічного реформування державного банківського сектора” (тобто Стратегію), які були розроблені Міністерством фінансів та метою яких є вирішення ключових проблем, що стоять сьогодні на шляху ефективної роботи державних банків.
Важливим завданням для досягнення цієї мети є підвищення фінансової ефективності діяльності державних банків і забезпечення прозорості їх управління.
Цілі амбітні
З цією метою Міністерство фінансів розробило Стратегію. Завдання документа – переглянути принципи і механізми корпоративного управління державних банків. А також ізолювати держбанки від політичного впливу.
Зокрема, стратегія передбачає приведення системи корпоративного управління у відповідність з рекомендаціями ОЕСР. Що це дасть? Стабільність в роботі банків, посприяє поліпшенню результатів фінустанов і підвищенню оцінки з боку потенційних інвесторів.
“Це одна з тих ключових реформ, яка матиме позитивний вплив на Україну, банківський сектор і на всю економіку держави”, – заявила Міністр фінансів Наталія Яресько під час презентації Стратегії. Результатом зазначених вище змін буде щорічна економія мільярдів гривень з бюджету, перетворення державних банків з збиткових у прибуткові, оздоровлення банківської системи в цілому і як результат – розвиток економіки.
Держава не авторитет
Тема не нова, але з кожним днем все частіше обговорюється. В уряді впевнені, що найбільш неефективним керуючим для державних банків є … сама держава.
Набагато краще, запевняє Мінфін, держбанки працюватимуть за умови їх роздержавлення, якщо під своє крило їх візьмуть міжнародні фінансові організації, або ж Європейський банк реконструкції і розвитку. Однак, згідно зі статутом ЄБРР, банк не може входити в капітал компаній з державною часткою. Виникає дуже слушне запитання: чи є в планах у ЄБРР обзавестися часткою в українських державних банках?
“У ЄБРР дійсно є специфіка у відносинах з держкомпаніями, але це не зовсім обмеження. У ЄБРР навпаки є практика дуже серйозної експертизи під час передприватизаційних та приватизаційних процесів – в Румунії, в Польщі і Болгарії, і інших країнах центральної і західної Європи. І з приводу Ощад і Ексім також велися стратегічні теоретичні розмови, але вони були обмежені поточним законодавчим полем. Що стосується подальших кроків, то необхідно провести ще роботу в законодавстві “, – відповів заступник міністра фінансів Артем Шевальов.
“Для приватних інвесторів (наприклад, європейських банківських груп) володіння міноритарним пакетом банку в Україні навряд чи становить інтерес. Не можна також виключати можливість появи інтересу з боку великих фінансових установ окремих країн (наприклад Азіатських), які можуть розглядати покупку частки в держбанку як стратегічний крок при виході на ринок України “, – заявив Станіслав Дубко, директор кредитно-рейтингового агентства.
Заступник міністра фінансів зазначив, що протягом останніх двох років в роботу держбанків намагалися зробити прозорою. Але тим не менш, статус держбанків робить їх залежними від політичної кон’юнктури. А це в свою чергу погано позначається на результатах їх же діяльності. Зміни, запропоновані Мінфіном, дозволяють згладжувати політичні ризики. Тільки даних змін необхідно дочекатися, їх чекають не тільки банки і населення, але і потенційний інвестор – ЄБРР, який поки що не розуміє своєї ролі в даному державному процесі.
Презентація – публікація
Раніше Артем Шевальов вже озвучував причину через яку Міністерство фінансів довго не показувало Стратегію держбанків. Текст документа готовий, але остаточне прийняття Стратегії уряд хоче поєднати з підписанням нового меморандуму з МФВ.
“Ми хочемо, щоб документ, який з’явиться, який буде прийнятий урядом щодо стратегії реформування держбанків, і меморандум з МВФ, – щоб вони ідеально збігалися, і не було непорозумінь”, – зазначає заступник міністра.
А вчора він пояснив: “Так як вона (стратегія, – ред.) в Кабміні була прийнята, я думаю, що Кабмін сам захоче її вивісити”.
Про зменшення частки державних банків, а також розробку стратегії їх розвитку в уряді говорять уже дуже довго. Зустрічаються нариси 2005 років, а також події пов’язані з першою місією Світового банку в Україні на початку 2000-х років, яка працювала за проектом реструктуризації фінансового сектора України. У 2013 році представник Міжнародного Валютного Фонду Макс Альєр зазначав, що Україні не потрібно мати 4 державні банки, пора уряду замислюватися над планом приватизації держбанків.
Представники в банківській сфері часто говорили, що від державних активів давно пора вже позбутися. З року в рік держбанки генерують суцільні збитки і є провідником державних корупційних схем. Згідно зі звітом за 3 квартал 2015 року Укрексімбанк вийшов зі збитками в розмірі понад 8,3 млрд гривень, а Ощадбанк – понад 5 млрд гривень. Незважаючи на показники минулого року, велика ймовірність, що два банки, на які уряд покладає надії, знову підуть у мінус.
Громадяни, спокійно
У разі продажу частки в держбанках серйозним інвесторам (наприклад, міжнародним фінансовим організаціям), клієнти цих банків отримають додаткову впевненість в тому, що управляти банками стануть краще, а їх фінансові можливості посиляться.
“Будь-яка оптимізація банків не призведе до того, що у нас залишаться великі міста або села, в яких не буде банківського обслуговування. Повірте мені, навіть в Європі, коли відбуваються зміни в великих структурних банках, обов’язково хтось озвучує претензії, що закрилося якесь відділення десь в англійському селі. Цей процес, на жаль, відбувається. Одні йдуть з банківського ринку, інші – приходять. Немає сенсу хвилюватися, що хтось залишиться без банківського обслуговування “, – зазначив Артем Шевальов.
Що ж стосується інших банків, в яких є державна частка – Родовід банк, УБРР, Держзембанк, по них вже все вирішено. На даний момент, вирішується питання юридичного оформлення виходу держави. Але все це буде відбуватися протягом поточного року, і не виключено, що банки будуть ліквідовані.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас