Рішення ДРС щодо медогляду водіїв прибирає корупційну складову, але залишає можливість "купити за гроші", – юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення ДРС щодо медогляду водіїв прибирає корупційну складову, але залишає можливість "купити за гроші", – юристи

Особисті фінанси
1639
Рішення Державної регуляторної служби (ДРС) про припинення дії двох пунктів спільного наказу МВС та Міністерства охорони здоров’я, який регулює порядок проведення медоглядів кандидатів у водії та водіїв, прибирає корупційну складову, але залишає можливість купити довідку за гроші, вважають опитані юристи.
Юрист юридичної фірми Asters Вольга Шейко зазначила, що відповідне рішення ДРС № 4 від 06 листопада 2015 р. скасовує один з пунктів спільного наказу МОЗ та МВС №65/80, згідно з яким “перелік закладів охорони здоров’я, яким надається право створювати медичні комісії та проводити попередній, періодичний і позачерговий медичні огляди, щорічно затверджується відповідно до наказів МОЗ АРКрим, структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій за заявницьким принципом”.
“У поясненні до рішення, опублікованому на офіційному сайті ДРС, існуючу раніше схему назвали “корупційною і дискримінаційною”. Хоча, якщо слідувати букві закону, то до внесення цих змін принцип потрапляння до переліку цих медичних закладів був заявним. Тобто раніше лікувальні установи, де були всі лікарі, що входять до комісії, могли просто подати заявку на отримання права проводити огляди. Кількість таких комісій не була обмежена, мається на увазі, що не потрібно було проводити тендер або конкурс, щоб потрапити до переліку”, – сказала В. Шейко.
На думку експерта, “наслідки прийняття такого рішення покаже час, адже тепер будь-яка, навіть приватна клініка має право скликати комісію і провести медогляд водія без отримання додаткових дозвільних документів”.
“Корупційну складову прибрали, а (можливість – ред.) купити за гроші все одно залишилася. До того ж ДРС у своєму рішенні не згадує про необхідність введення відповідальності медичних установ за видачу довідок про здатність до безпечного керування транспортним засобом людям з медичними протипоказаннями”, – вважає юрист.
При цьому вона підкреслила, що, “в будь-якому випадку, рішення ДРС не скасовує медогляди, обов’язковість яких передбачена ст. 45 закону України “Про дорожній рух”.
У свою чергу радник київського офісу юридичної фірми Baker & McKenzie Мар’яна Марчук також зазначила, що згідно із зазначеним законом медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів проводиться в обов’язковому порядку для всіх категорій водіїв, а періодичність і порядок проведення таких оглядів визначається МОЗ і МВС.
Юрист звернула увагу на те, що МОЗ та МВС щорічно затверджували список медичних установ, яким надавалося право створювати медичні комісії для проведення медичних оглядів водіїв.
“Дана норма не відповідала вимогам чинного законодавства України. Зокрема, у відповідності з Основами законодавства України про охорону здоров’я, кожен має право на вільний вибір лікаря, вибір методів лікування, а також медичного закладу”, – сказала М. Марчук.
Вона підкреслила, що, за оцінкою ДРС, проведення медоглядів водіїв не вимагає отримання медустановами додаткових документів, тому що проведення медоглядів водіїв не є окремим видом лікарської спеціалізації.
“Таке регулювання мало дискримінаційний характер і суттєво звужувало коло медустанов, які мали право проводити медогляди водіїв”, – сказала вона.
При цьому М. Марчук зазначила, що МОЗ і МВС були зобов’язані усунути зазначені невідповідності або оскаржити рішення ДРС протягом двох місяців з дня прийняття нею рішення, тобто до 6 січня 2016 року, однак не зробили цього, внаслідок чого дію відповідних пунктів наказу та положення було зупинено з 7 січня 2016 року.
“Таким чином, на сьогоднішній день медичний огляд водіїв не скасований. Більше того, право проводити медичні огляди кандидатів у водії та водіїв мають будь-які медустанови, в яких створені відповідні комісії”, – підкреслила юрист.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас