Попит на долари виросте через політичну кризу, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит на долари виросте через політичну кризу, - експерт

Валюта
3052
Реальний попит на іноземну валюту в лютому буде підігріватися девальваційними очікуваннями на тлі політичної кризи і припинення співпраці з МВФ, вважає Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.
У разі відставки уряду і перевиборів в країні, реформи, необхідні для економічного відновлення, будуть припинені, що змусить іноземних кредиторів очікувати стабілізації політичної ситуації.
«Проходження цього періоду може супроводжуватися емісією гривні, що буде підігрівати попит на валюту, як інструмент заощаджень. При цьому, саме зростання курсу провокує додатковий попит, оскільки довіра до банківської системи залишається низькою, а вільні ресурси йдуть на покупку валюти », – зазначає Андрій Шевчишин.
Ресурс для покупок валюти може формуватися, в тому числі за рахунок депозитів. Зокрема, обсяг гривневих депозитів у січні, за даними НБУ, знизився на 3,3% по платоспроможних банках. Якщо на тлі політичної кризи негативні тенденції в банківському секторі посиляться, покупки валюти будуть підживлюватися відтоком депозитів.
Крім того, додатковий попит на ринку формується за рахунок виплат за вкладами банку «Фінанси і Кредит». Дрібні імпортери, які не допущені до міжбанку, також шукають можливості для покупки валюти, в тому числі на сірому ринку. Проте, стримувати попит буде скорочення гривневих ресурсів у населення після новорічних і різдвяних свят, високі комунальні витрати і інфляція.
У той же час, на думку експерта, реальна пропозиція валюти, зважаючи на ослаблення гривні може скоротитися. Продажі валюти населенням будуть формуватися в більшій мірі за потребою, для поповнення гривневих запасів. Посилювати брак валюти будуть фундаментальні фактори, такі як торгове ембарго з боку РФ, слабкість економічного відновлення, скорочення припливу валюти з боку громадян, що працюють за кордоном.
За офіційними даними, попит на іноземну валюту в січні 2016 року знизився: населення через банки купило валюти на 33,8% менше, ніж в грудні, тоді як продажі впали на 14,5%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас